Vijesti Društvo Основци са Косова и Метохије и ове године гости Дервенте

Основци са Косова и Метохије и ове године гости Дервенте

0

Дјеца и просвјетни радници из српских енклава на Косову и Метохији боравиће и ове године у Дервенти, у оквиру пројекта  „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ који се у Републици Српској проводи по девети пут.

Организатор  пројекта је Одбор за помоћ Косову и Метохији, а велику подршку Одбору свих ових година дало је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Четири наставника и око педесеторо  дјеце, узраста од  10 до 15 година из социјално угрожених породица, боравиће у Дервенти у периоду од 13. до 21. јуна.

У претходне три године овдје су боравили ученици из основних школа „Доситеј Обрадовић“ из Партеша и „Вук Караџић“ из Шилова, са којима су се побратимиле основне школе „19. април“ и „Никола Тесла“ из Дервенте, па су и дјеца са Косова и Метохије била гости у породицама својих вршњака из ових дервентских основних школа.

Уз велику подршку локалних заједница, основних школа и великог броја породица у Републици Српској је у протеклих осам година боравило око 4.500 српске дјеце, у пратњи  око 400 просвјетних радника са Косова и Метохије.

Овогодишњим пројектом ће, по први пут, бити обухваћена  дјеца и млади са потешкоћама у развоју из Удружења родитеља „Подржи ме“ из Косовске Митровице , који ће бити гости Јавне установе „Центар Сунце“ у Приједору. Из Одбора најављују да би такође по први пут у посјету Републици Српској дошло и 45-оро српске дјеце са Баније и Кордуна, уколико би њихов долазак могао да се организује преко српских удружења и Српске православне цркве у  Хрватској.

Централни дочек за дјецу која ће бити гости у општинама у сјеверном дијелу Републике Српске биће организован у Брчком, а домаћин дочека биће СПКД “Просвјета” из Брчког док ће општине Вишеград и Хан Пијесак бити домаћини централног дочека за дјецу која ће боравити у општинама источног и јужног дијела Републике Српске.

Ово је јединствен пројекат који је повезао многе породице, основне школе, градове и општине Космета и Републике Српске. Он много значи за српски народ на Косову и Метохији, за његов опстанак, да нису сами, да они и њихова дјеца имају искрене пријатеље и велику подршку Републике Српске, која се са поносом помиње на Косову и Метохији, истичу у Одбору за помоћ Косову и Метохији.

Дервента.ба

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here