Vijesti Kultura i obrazovanje Поезија Александре Мариловић од сада и у облику звучне књиге – ВИДЕО

Поезија Александре Мариловић од сада и у облику звучне књиге – ВИДЕО

0

Недавно је завршено студијско снимање стихова дервентске списатељице и пјесникиње Александре Мариловић, а први аудио-визуелни снимци већ скупљају прегледе на друштвеној мрежи Јутјуб.

Сам пројекат замишљен је као звучни запис поетских радова под обједињеним насловом „Искушеник твога врата“, каже Мариловићева.

Као професор српског језика све више уочавам немарност или нестрпљење према књизи. Овакав облик много је приступачнији па поред чисте интерпретације, помаже у вјежбању правилног изговарања/дикције ријечи што се такође јавља као један од проблема у ученичком развоју. Идеја наликује радио-драму, каже пјесникиња из Дервенте.

Звучни записи биће бесплатно доступни на интернету, а посебно су значајни за популацију слијепих и слабовидних лица.

Увиђајући проблеме опремљености библиотека за слијепа и слабовида лица широм РС, увидјела сам да је ово област од посебног значаја за унапређивање библиотечке и издавачке дјелатности. Требамо имати у виду да су слабовиди корисници у односу на остале грађане присније везани за књигу. Статистички 85% корисника након учлањења у библиотеку фондове користи непрестано. Књиге за слијепе су врло скупе, па је тако звучна књига 10 пута скупља од оне у стандардној штампи, наводи Мариловићева.

Иначе, њених 9 одабраних пјесама рецитовао је глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић, познатог по бројним позоришним улогама, те ролама у филмским остварењима попут „Дара из Јасеновца“ и серији „Хотел Балкан“.

Снимање и монтажу реализовала је Татјана Дедић Старовић из Artist at camera, док је музику прилагодио Немања Рачић из Београда.

Дервента Кафе

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here