Vijesti Kultura i obrazovanje “Познавање језика зближава људе”: СШЦ “Михајло Пупин” обиљежио Европски дан језика –...

“Познавање језика зближава људе”: СШЦ “Михајло Пупин” обиљежио Европски дан језика – ФОТО

0

С циљем да се ученици упознају са богатим језичком и културном разноликошћу Европе, данас је у СШЦ „Михајло Пупин“ обиљежен Европски дан језика.

Жељели смо да укажемо на предност вишејезичности и неопходност превазилажења језичких препрека које онемогућују зближавање људи. Језичка разноврсност је важна компонента европских култура и она се мора одржавати и његовати, саопштено је из ове образовне установе.

Стара латинска пословица говори: „Колико језика говориш, толико људи вриједиш“. Данас желимо подсјетити да учење и знање више језика отвара више могућности за друштвени и економски ангажман људи, руши предрасуде и баријере међу људима, што доприноси љепшем и квалитетнијем животу свих грађана, истакла је овом приликом Гордана Асентић, директор установе.

У припремању ове манифестације учествовали су професори Весна Шаин, Биљана Јевтовић, Тања Станић и Будимир Боровчанин.

На иницијативу Савета Европе Европски дан језика се прославља 26. септембра сваке године од 2001.

Савет Европе охрабрује свих 800 милиона Европљана, грађана 47 држава чланица, да уче језике без обзира на године и окружење. Верујући да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа нашег континента, Савет Европе промовише вишејезичност у целој Европи.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here