Vijesti Društvo Постхумно одликовано 35 Дервенћана

Постхумно одликовано 35 Дервенћана

0

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић постхумно је одликовала 35 бораца Војске Републике Српске из Дервенте Медаљом заслуга за народ.

Породицама посхумно одликованих бораца данас је у Центру за културу уприличено уручивање одликовања.

Радојка Смиљић постхумно одликовање примила је у име супруга Слободана, који је 1995. године нестао на озренско–возућком ратишту и којег никада није пронашла.

Шест пута сам ишла на препознавање, али без резултата. Слободанови родитељи су 25 година чекали било какав глас о њему. Одликовање ми значи много, прије свега поштовање, рекла је Смиљићева.

Постхумно признање за уроша утјеха и пронос Урош Продић

Мој син Бојан погинуо је 1994. године, а ово одликовање много ми значи, истакао је Продић.

Да се Република Српска додјелом постхумних одликовања настоји одужити свима који су своје животе дали за њено стварање, истакао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Република Српска се настоји одужити свима који су поднијели немјерљиве жртве за њено стварање. На овај начин његујемо културу сјећања на погинуле и отимамо од заборава њихове подвиге, поручио је Јефтић.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да су 33 одликовања додијељена на приједлог дервентске борачке организације, а два на приједлог Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС.

Апсолутно смо свјесни чињенице да породицама које су изгубиле своје најмилије ни на који начин нико никада не може да одужи дуг, не може да учини ништа што би вратило њихове најмилије. Али, можемо оваквим гестама да умањимо њихову бол, да покажемо поштовање према онима који су нашу слободу и очување Републике Српске платили најскупље, рекао је Вујичић.

Укупно 354 погинула припадника ВРС постхумно су одликована поводом Видовдана, крсне славе Војске РС и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих у одбрамбено-отаџбинском рату РС, а на иницијативу Борачке организације и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, а по приједлогу Министарства рада и борачко инвалидске заштите.

ПОСТХУМНО ОДЛИКОВАНИ БОРЦИ ИЗ ДЕРВЕНТЕ

1. Аривуховић (Жарко) Петар
2. Аџић (Госпава) Милован
3. Аџић (Марко) Ђура
4. Бабић (Стојан) Нада
5. Бановић (Вид) Душан
6. Бановић (Глигор) Ђорђе
7. Бардак (Лазар) Илија
8. Васић (Игњо) Вид
9. Васић (Љубо) Зоран
10. Гојковић (Саво) Радомир
11. Грабеж (Стоја) Жељко
12. Дебељак (Вид) Слобадан
13. Ђекић (Благоје) Ђока
14. Ђуричић (Даринко) Ново
15. Јовић (Срето) Милош
16. Којић (Петар) Анђелко
17. Малешевић (Недељко) Љубиша
18. Марић (Никифор) Новак
19. Милановић (Душан) Ратко
20. Миличић (Жарко) Станко
21. Милошевић (Сретко) Манојло
22. Мливић (Расим) Аднан
23. Његомировић (Стево) Жарко
24. Пијетловић (Душан) Перо
25. Продић (Урош) Бојан
26. Рауковић (Недељко) Нада
27. Савић (Ђорђо) Лазар
28. Сјерић (Нове) Недељко
29. Смиљић (Борло) Слободан
30. Станковић (Недељко) Бранимир
31. Терзић (Станко) Смиљан
32. Удовичнћ (Митар) Миладин
33. Цвијовић (Никола) Слава
34. Кнежевић (Андрија) Весељко
35. Кнежевић (Спасоје) Маринко

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here