Vijesti Društvo Почиње Божићни пост: Уздржавањем од мрсне хране и лоших мисли чистимо душу...

Почиње Божићни пост: Уздржавањем од мрсне хране и лоших мисли чистимо душу и тијело

0

Шестонедељним Божићним постом вјерници Српске православне и Руске православне цркве, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају се за празновање рођења Исуса Христа. Божићни пост традиционално почиње 28. новембра, међутим, верници који редовно посте средом и петком, ове године практично започињу пост данас.

Божићни пост је установљен ради тога да бисмо се прије дана Христовог рођења очистили покајањем, молитвом и постом, како бисмо чиста срца, душе и тијела могли са страхопоштовањем да дочекамо Сина Божијег, поручио је вјерницима прота Илија Јовић.

Оно што је потребно нагласити јесте да нам пост нико не намеће, ништа не морамо али би требало, било би најприје лијепо да дамо малу жртву Богу, захвалност Господу. Многи посте прву, последњу или прву и последњу и то је то. Боље и тако него никако, али то нам је као да на темељ куће покушамо да ставимо кров, а између ништа. Трудимо се што више можемо и Господ ће нас наградити, каже свештеник Јовић.

Наравно, није пост само одрицање од хране.

Храна је ту да нам умири тијело, да нам се ум очисти од лоших мисли и жеља, језик од лоших ријечи, а тиме и да се спријече наша лоша дјела, јер мисао и ријеч претходе дјелима. Ми не треба да умртвљујемо своје тијело, него своје страсти. Пост не значи да се само уздржавамо од мрсне хране, већ је то првенствено одрицање од злочестивих мисли, жеља и дјела, истиче Јовић.

Тјелесни пост је свакако неопходно помоћно средство у борби против страсти, нарочито против гордости која се сматра корјеном сваког даљег зла.

Стваран пост је првенствено уздржавање од сваке похоте. Ми требамо што више да се посветимо молитви, разговору са Богом, да чешће одлазимо у храм ако до сада нисмо, да се причешћујемо што више можемо, са вјером и страхопоштовањем да примамо у себе самог Христа. Пост без одласка у храм, причешћа, наликује дијети, нема сврху, наглашава прота Илија.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here