Vijesti Društvo Православни вјерници прославили Богојављење – ФОТО/ВИДЕО

Православни вјерници прославили Богојављење – ФОТО/ВИДЕО

0

Молитвом у храму Успења Пресвете Богородице, свечаном литијом вјерника и свештенства градом, те освећењем водице, данас је у Дервенти прослављено Богојављење, један од највећих хришћанских празника, који се празнује у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан.

По обичају, најхрабрији су се такмичили у пливању за Часни крст. Иако је најављенo десетак учесника, и овога пута Укрином су одважно запливала четворица младића и то Синиша Пејчић из Станара, те Дервенћани Миладин Стјепановић, Дарко Малић и Зоран Видовић, који је и ове године био најбржи.

Детлачанину Видовићу је ово шесто учешће у богојављенском пливању, а пет пута је први допливао до крста.

Осјећај је неописив, а иако сваки пут кажем да нећу више, када дође тренутак једноставно је јаче од мене, тако да се надам да ћу учествовати и сљедеће године, рекао је Видовић.

На челу богојављенске литије по 16. пут био је Станоје Симић из Доње Лупљанице, који је даровао и пливаче.

Велико ми је задовољство да носим Часни крст, а жеља ми је да то убудуће преузму млађи, да буду чувари традиције, обичаја и Републике Српске. Своје волимо, туђе поштујемо, рекао је Симић овом приликом.

Православни вјерници, који су и ове године у великом броју присуствовали богојављенској прослави, на овај дан у своје домове уносе освећену воду, за коју се вјерује да има љековита својства.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here