Vijesti Društvo Празник Светих апостола Петра и Павла обиљежен у Великој Сочаници – ФОТО

Празник Светих апостола Петра и Павла обиљежен у Великој Сочаници – ФОТО

0

Молитвом у храму Вазнесења Господњег, служењем парастоса за погинуле и умрле борце и цивиле овог краја, те полагањем вијенаца, данас је у Великој Сочаници обиљежен празник Светих апостола Петра и Павла, уједно и преславе сочаничког храма.

Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, архијерејски намјесник дервентски,  умировљени протојереј-ставрофор Драган Каиновић и протојереј-ставрофор Јово Марковић из Појезне.  У току свете литургије вјерници су упразнили тајне Исповијести и Причешћа, чиме су крунисали Петровдански пост.

Протојереј-ставрофор Радојица је у својој пригодној бесједи говорио о труду светих Апостола Петра и Павла на ширењу благе вијести Христове, те њиховим животним подвизима. После литије око цркве, служен је парастос, прислужене свијеће и положени вијенци испред спомен обиљежја за 55 страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Вијенце су положили чланови породица жртава, делегације борачких удружења, замјеник начелника општине Синиша Јефтић и делегација СО Дервента, као и политичке партије.

Сабрање је завршено трпезом љубави у порти храма, коју су припремили кумови овогодишњег славља – чланови Општинског одбора Социјалистичке партије Дервента, који су поред свечане трпезе љубави светом храму приложили свете сасуде путир, дискос, звјездицу, кашичицу и копље.

Прота Славољуб је у знак захвалности предсједнику Општинског одбора Соцјалистичке партије господину Славену Гојковићу поклонио диптих са иконама Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице.

Кумство преслави храма за надолазећу годину преузео је брачни пар Лазар и Јелена Китоњић из Велике Сочанице.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here