Vijesti Društvo Представом “оживјели” вријеме настанка Старе цркве – ФОТО

Представом “оживјели” вријеме настанка Старе цркве – ФОТО

0

Након вечерње молитве, a у сусрет предстојећем празнику Велике Госпојине, испред Старе цркве вечерас је уприличен симболичан историјски приказ којим су “оживљени” догађаји који су претходили изградњи ове богомоље за вријеме власти Турака.

Настанак некадашње православне цркве Успења Пресвете Богородице везује се за иницијативу виђенијих Срба из нашег града који су 1850. године успјели добити одобрење султана Хамида II да саграде цркву, уз немала ограничења која је Порта тада наметнула. Ипак, годину дана касније освећени су темељи толико жељене цркве, а велико народно весеље уприличено тим поводом прерасло је у надалеко познати Дервентски вашар.

На иницијативу директорице Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјане Плиснић ови важни историјски догађаји су на овај начин рекреирани.

Дервентски вашар је уписан на Листу нематеријалног добра Републике Српске и то је био повод да на један овакав начин обиљежимо тај датум, који је веома битан за Српску православну цркву и Србе у Дервенти. Заједно са свештеником Љубишом Новићем дошли смо на идеју да полазници Драмског студија при Библиотеци на овај начин оживе историјат, истакла је Плиснићева.

Кафана „Код Ристе“ је један од детаља који се протеже кроз ову представу, а према историјским изворима била је једина српска кафана и сигурно уточиште Срба у том периоду, наводи Плиснићева.

Дервентски вашар је заслужио да се нађе и на УНСЕКО-вој листи нематеријалног добра, али је то један сложен процес који подразумијева испуњавање строжих критеријума. Један од њих је да Вашар живи и даље и надамо се да ћемо корак по корак стићи до тог циља, истакла је Плиснићева.

Дервентски вашар један од најзначајнијих догађаја нашег града који ће се ове године одржати 171. пут. Након што је грађење нових цркви било забрањено готово три вијека од стране Турака, 1850. године добијена је дозвола за градњу цркве.

Православни вјерници су 28. августа 1951. године на Велику Госпојину освјештали темеље цркве и припремили општенародно славље од којег потиче Великогоспојински/Дервентски вашар.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here