Vijesti Društvo “Провели бројне стручне активноcти”: Пригодним програмом обиљежен Дан Центра “Будућност” – ФОТО

“Провели бројне стручне активноcти”: Пригодним програмом обиљежен Дан Центра “Будућност” – ФОТО

0

Пригодним програмом и славским обредом ученици и колектив Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” обиљежио је данас Дан установе и своју крсну славу – Свету браћу Ћирила и Методија.

Коначним престанком епидемиолошких мјера почели смо проводити у пуном обиму и своје посебне активности, као што је обиљежавање Дана наше установе и наш фестивал „Распјевани мај“, рекао је директор ове установе Владан Поповић.

Поред наших редовних образовних активности које укључују слијепу и слабовидну дјецу са читаве територије Републике Српске и дневног збрињавања корисника, у претходних годину дана имали смо значајне активности као носиоци Ресурсног центра у оквиру којег вршимо подршку свим ученицима редовних школа са сметњама у развоју на територији од Добоја до Сребренице. Са Министарством здравља и удружењем „Сунце“ радимо на раном третману више од 30 дјеце са сметњама у развоју у нашем граду, нагласио је Поповић.

Нису изостала ни улагања у реконструкцију објекта који је сада комплетно обновљен, те у опрему за наставу, чиме омогућујемо боље услове за боравак корисника у установи, рекао је Поповић.

У Центру „Будућност“ тренутно се образује 43 ученика са сметњама у развоју, а још 22 дјеце борави у Дневном центру ове установе. Као Ресурсни центар раде са више од 70 ученика са посебним потребама који похађају редовне образовне установе.

Центар „Будућност“ ће у понедјељак, са почетком у 18 часова, организовати фестивал „Распјевани мај“, у оквиру којег ће се такмичити ученици основних школа из регије у вокалном извођењу.

О Ћирилу и Методију

Српска православна црква данас прославља Свету браћу Ћирила и Методија који су ширили хришћанску вјеру и писменост у 9. вијеку. Браћа су саставила азбуку (глагољицу), помоћу које су превела јеванђеља на словенски језик. Са тим преводима кренули су у моравско-панонску мисију-просвјетитељско дјело међу словенским народима.

Са књигама које је тамошњи народ разумио, проповијед хришћанства ишла је много лакше. Преводили су и друге богослужбене књиге, служили су литургију на словенском језику, рукополагали домаће свештенике. Методије је у Моравској превео на словенски језик Библију.

По његовој смрти, његови ученици, са светим Климентом као епископом на челу, прешли су Дунав и спустили се на југ, у Македонију. У Охриду су продужили са радом који су започели Ћирило и Методије. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо ћирилицу.

Преводом литургијских и библијских књига Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености, па Руси, Украјинаци, Бугари, Македонци, Словаци и Чеси дан светих Ћирила и Методија славе као Дан словенске писмености и културе.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here