Vijesti Kultura i obrazovanje Промоција дјела књижевника Ненада Милкића: Стваралаштво посвећено очувању сјећања на истините приче...

Промоција дјела књижевника Ненада Милкића: Стваралаштво посвећено очувању сјећања на истините приче страдања

0

Ненад Милкић, један од најчитанијих домаћих писаца, вечерас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ представио свој богати књижевни опус у којем доминантну улогу имају римани који обрађују патриотске теме.

Први пут сам у вашем граду и радујем се да ћу представити сва своја дјела, а поред романа, о којима сам причао највише вечерас, имам и двије збирке поезије, открио је Милкић.

Нагласак је био на роману „Кости“, у којем је обрађена тема страдања Срба у Сарајеву током деведесетих, а за то дјело сам награђен од Удружења књижевника Републике Српске. То је и први је дио четворокњижног „Погрома“ и бави се питањем страдања српског народа током деведесетих година на подручју цијеле бивше Југославије, а други је „Колона“ и бави се страдањем крајишких Срба. Трилогију „Кошаре“ чине „Последња стража“, „Зов карауле“ и „Бесмртни батаљон“ и посвећена је војницима који су бранили југословенско-албанску границу 1998. и 1999. године, тако да је већина романа патриотског карактера, открива Милкић.

Преостала два романа – „Зовем се Дуња“ – говори о абортусу и насиљу у породици, док „Дистимија” обрађује искушења унутар нас самих.

У Србији се изврши око 200.000 абортуса, што је поразан податак, док други роман најбоље описује коментар пријатеља Борислава Косановић који каже да ја у другим романима плашим људе другим народима, док у овом плашим људе оним што носимо сами у себи, онаквим какви смо, прича Милкић.

Сва дјела су инспирисана стварним догађајима и истинитим причама, што је обиљежје овог ствараоца.

Сматрам да морамо да причамо са онима који су прошли голготе док их има још живих, да треба да скупљамо изјаве како би их оставили наредним генерацијама. Наравно да је тешко, то је дуготрајан процес обиласка терена, али је најтеже изаћи пред људе и оправдати очекивања, искрен је аутро.

Ненад Милкић је правник, пјесник и књижевник, члан је Удружења књижевника Републике Српске и Србије. До сада је објавио седам романа и двије збирке поезије.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here