Vijesti Прошло је тридесет година од операције “Коридор”

Прошло је тридесет година од операције “Коридор”

0

У Дугој Њиви код Модриче данас се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви код Модриче служена је света литургија чиме је почело обиљежавање 30 година од операције Коридор.

Литургију је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја, а присуствовао велики број вјерника.

Након литургије служен је парастос и положени су вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Парастосу су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, делегација Народне скупштине Српске, представници Српске у заједничким инстутицајама, градова и општина Српске, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата, Трећег Пјешадијског /Република Српска/ пука, политичких партија и бројни грађани.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника. Директан повод за акцију “Коридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

У тој операцији, погинуло је 879 припадника Војске и полиције Српске и припадника јединица САО Крајине док су припадници ХВО-а и Хрватске војске имали 1.261 погинулог.
Овом битком ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар Душко Милуновић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. На данашњем обиљежавању у Дугој Њиви представљена је и реплика униформе ВРС.

Укратко о току операције “Коридор 92”

Средином јуна 1992. године генерал Момир Талић, командант 1. крајишког корпуса ВРС, издао је потпуковнику Новици Симићу, тадашњем начелнику Штаба Прве оклопне бригаде и команданту Тактичке групе један, наређење да пробије коридор ка Србији преко Требаве до 28. јуна (Видовдана).

Поред Талића, као главног креатора операције „Коридор“, акцију су планирали начелник Штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић, командант специјалне јединице МУП-а РСК генерал Боривоје Ђукић, генерал Славко Лисица и тадашњи начелник Штаба Прве оклопне бригаде генерал Новица Симић.

Операција „Коридор“ започела је 14. јуна 1992. године, када су припадници 16. крајишке моторизоване бригаде ВРС под командом потпуковника Милана Челекетића, уз подршку тенковске чете из Добоја, кренули у напад на јужном дијелу дервентског ратишта.

Дервента Кафе/Агенције

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here