Vijesti Kultura i obrazovanje Пјесник Мишо Ђурђевић представио стваралаштво “Вихора” у Новом Саду

Пјесник Мишо Ђурђевић представио стваралаштво “Вихора” у Новом Саду

0

Протеклог викенда, на позив организатора КУД “Сремац” из Сремске Каменице, на тродневној манифестацији “Змајево Пролеће”, веома примјећен и похваљен наступ имао је књижевник Милорад Мишо Ђурђевић, предсједник Управног одбора Српског књижевног клуба “Вихор” из Дервенте и члан Удружења књижевника Републике Српске.

Ђурђевић је представио име и значај постојања Српског књижевног клуба ”Вихор” Дервента, рад и активности чланова ”Вихора”, као и своје стваралаштво, посебно организованом промоцијом књиге за дјецу ”Коловјечно”.

Иначе, ”Змајево Пролеће” је интерактивна културно-умјетничка посвета животу и раду једног од најзначајнијих српских писаца, пјесника и љекара деветнаестог вијека, Чика Јови Змају, рођеном у Новом Саду.

Догађај, са завидним бројем учесника, започео је парастосом на Чика Јовином гробу у Сремској Каменици, а настављен у од Унеска заштићеном ”Дечијем селу” (гдје је тренутно деведесет двоје непуштене дјеце нашло свој дом и “породицу”), те завршено у импозантном дворцу Марцибањи-Карачоњи на обали Дунава.

Ђурђевић је промовисао своје стваралаштво и заслужило, како испред организатора рече предсједник Мирослав Ласица, “да се овај коријен пјесништва, фолклора и културе помиње за сва времена и за поуку и наук и нашим савременицима и нашим Потомцима”, а за ”изузетан допринос афирмацији и развоју манифестација `Змајево Пролеће`” Милорад Мишо Ђурђевић је почествован са двије захвалнице које је примио и у име “Вихора” и у своје лично име.

Као члан Српског књижевног клуба “Таласи” из Прњавора, заједно са предсједникм Гораном Вуковићем, Ђурђевић је у истом периоду учествовао је и на ”12. Међународној уметничкој колонији “Панпнски бисери”, коју је под називом ”Змајјовање” организовао Савез књижевника у отаџбини и расејању ”СКОР” из Новог Сада.

Дервентски пјесник представио је ”Вихор” и своје стваралаштво на наступима у Спенсу и предивном етно насељу врхунцима Фрушке Горе у Старим Лединцима, за које ангажовање му је такође додијељена захвалница.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here