Vijesti Društvo Република Српска је наша насушна потреба

Република Српска је наша насушна потреба

0

На Централном спомен-обиљежју служен је парастос и положени су вијенци у знак сјећања на страдале припадницике ВРС у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату чиме је почело обиљежавање 9. јануара – Дана Републике Српске.

Градоначелник Милорад Симић поручио је да се Дервента, као и све локалне заједнице у Српској, весели 30. рођендану Републике.

Ми преостали борили смо се, надам се, у границама својих могућности и у границама сарадње са другима, комплетним политичким миљеом наше локалне заједнице, да урадимо што је могуће више, јер једино тако можемо узвратити свима онима који су унијели своје животе у Републику Српску. И након 30 година морамо се борити за своја насушна права, а како се борити до јединством. Као што се нисмо разликовали ни у рату, јер смо имали свој циљ, тако данас морамо имати циљ да нам је насушна Република Српска. Нека нам је жива и дуготрајна, а ми сви да учинимо што је могуће више да наш народ овдје буде срећан, безбиједан и да заједно живимо са људима других вјероисповијести и националности, нагласио је Симић честитавши грађанима Дан Републике.

Генерал ВРС у пензији Љубомир Обрадовић рекао је да Дервента почетком 1992. година била у тешкој позицији.

Имали смо ХВО, Армију БиХ и регуларне формације Војске Хрватске које су прешли на ове просторе из Хрватске. Имали смо јаког противника и непријатеља, али смо сваким даном јачали и боље се организовали и успјели смо да се очувамо на овим просторима, рекао је Обрадовић, нагласивши да је 1992. године тежња српског народа били да се, поучен искуством из Другог свјетског рата, колективно заштити.

Предсједник градске Борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је да је у Републици Српској погинуло 23.000 српских бораца, те да се због њихове жртве i потомака, мора чувати Република Српска и чинити све да би опстала, преживјела и развијала.

– Три деценије није мали период, али треба нагласити да је скоро свака од тих 30 година била врло изазовна и врло тешка за становнике РС. Наравно, највећи изазови су били током четворогодишњег рата за очување и опстанак Републике Српске из кога смо изашли са Републиком Српском, која је доживјела своју међународну валоризацију у мировном споразуму, истакао је Вујичић.

У просторијама Центра за културу организован је свечани пријем за бројне званице.

Од 18.00 часова на Тргу ослобођења поводом 30. година од оснивања Републике Српске одржаће се концерт пјевача Дејана Матића и група “Деминутив”.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here