Vijesti Kultura i obrazovanje Сачувати успомену на Осињску бригаду – ФОТО

Сачувати успомену на Осињску бригаду – ФОТО

0
Фото: Синиша Чанчаревић

Вечерас је у Центру за културу уприличена промоција књиге “Гробови говоре истину”, аутора Милана Гаврића, посвећена Осињској лакој пјешадијској бригади.

Књига говори о простору и људима, те ратној јединици која је штитила тај простор и тамошње људе током ратног периода, појашњава аутор.

Ради се о јужном дијелу Дервенте у којем живи око 8800 Срба, уз мјешовита села Мишинци и Горња Лупљаница. То је истовремено и простор који је 1941. године проживо прави усташки погром под водством Андрије Милоша и Илије Гаџе. Да се то не би поновило 90-их народ се организовао и тако је настала Осињска бригада. Прво је формиран Партизански одред, који је брзо прерастао у батаљон, а касније у бригаду, подсјетио је Гаврић.

Објављивање ове књиге помогао је Републички центар за истражовање ратних злочина и проналажење несталих лица.

Ово је једна у низу књига која се бави дешавањима из Одбрамбено-отаџбинског рата. Живи свједоци, три деценије након рата, полако нестају, а како све што није записано у историји као да се није десило, због чега Центар настоји да подржи оваква дјела и сачува успомену на дешавања и јунаке, све због генерација које долазе, рекао је историчар Предраг Лозо.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here