Vijesti Kultura i obrazovanje Света гора се не може описати, само доживјети

Света гора се не може описати, само доживјети

0

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” вечерас је одржана промоција књиге „Света Гора – Перивој Пресвете Богородице“ Краљевчанина Драгана Јемуовића.

Аутор књиге је, уз кратку презентацију, пропраћену многобројним фотографијама, говорио о својим искуствима на Светој Гори. Он је први Србин који је обишао цијелу Свету Гору, али и прва особа која је посјетила свих 2000 објеката који се тамо налазе.

Ова својеврсна монографија написана је са жељом да са другима подијели своја сазнања и импресије.

Послије првог боравка давне 2006. године отишао сам код библиотекара манастира Жича игумана Хризостома и показао прво писаније које је било из душе, а које му се није свидјело јер је било можда и превише уобичајено. Тако сам дошао на идеју да напишем нешто што нико није урадио и дам драгоцијен допринос упознавању Хиландара и Свете Горе Атонске, прича Јемуовић, додајући да је први пут светиште посјетио током најљепшег периода – празновања Васкрса.

По занимању просторни планер, Јемуовић је употребио своје стручно знање да прикаже и опише готово све тамошње објекте. Сачинио је и својеврсну базу података са више фотографија за сваки од објеката.

Обишао сам свих 20 српских манастира, а након тога сам одлучио и да обиђем и посјетим све друге објекте који су значајни и за друге народе, правећи фотографије и писаније. Дјело се састоји из два дјела, уопштеног у којем се налази архитектура, географија и све оно што се треба описати, како доћи и како се облачити, а други дио даје појединачне фотографије са описом и координатама и другим информацијама, истиче аутор.

У књизи су приказани историја, географија, топографија, прича о монасима и њиховом начину живљења, описана је архитектура манастира, поменуте су келије, значајна предања, иконе и мошти.

Истраживањем је отворио безброј питања о стварању и равијању српске средњовјековне културе и историје под утицајем Византије.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here