Vijesti Свети Сава је поставио правне и духовне стубове државности и школства –...

Свети Сава је поставио правне и духовне стубове државности и школства – ФОТО

0
Ђакон Драган Милојевић

Трудимо се да живимо светосавски јер Светосавље јеванђељем свједочи православље. Ако живимо јеванђелски по Христовим ријечима, ако будемо пратили Христову филозовију и заповијести, сигурно ћемо кроз живот успјети да се изборимо са свим искушењима, поручио је ђакон Драган Милојевић у бесједи на вечерашњој Академији уприличеној поводом поводом крсне славе просвјете – Савиндана.

Он је подсјетио да је Свети Сава 1219. године постао први српски архиепископ, те да је творац Номоканона, првог устава Србије и Српске православне цркве.

Вриједности које Свети Сава доноси су неизмијерне, у смислу просветитељства, морала и најважније христанизације нашег народа. Његов лик и дјело превазилази српски народ, јер и други народи цијене Савино свједочење Јеванђеља и догмата седам Васељенских сабора који су и данас мјерило и циљ живота. Његово дјело је наш народ привео Цркви, Богу и вјери и ако би на тим вриједностима живјели од малих ногу, израсли би у честите људе и хришћане, нагласио је Милојевић, ђакон при Храму Преображења Господњег.

Домаћин овогодишње Академије и светосавске забаве просвјетних радника била је Стручна и техничка школа Дервента. Директорица ове установе Бранка Јовић поручила је да у 21. вијеку главно оружје којим се брани и осваја јесте знање.

Животно дјело Светог Саве је вишевијековна цивилизацијска вриједност и он не само да је поставио правне и духовне стубове државности и школства, већ је и у друштвено-хуманитарним областима био визионар и покретач. Славити Светог Саву је част и обавеза јер нас је научио да су образовање и знање најзначајнији ресурси, а да је човјек без духа, душе и морала опасно биће. Учио нас је вјери и саборности, породичним вриједностима мирећи браћу, поручила је Јовићева, додајући да просвјетни радници имају обавезу да преносе знање, али и да раде на себи.

Бранка Јовић

Вечерашњем програму присуствовао је и градоначелник Дервенте Милорад Симић.

И ја се поносим јер сам био просвјетни радник и све што сам радио послије мијењао бих да се вратим у оно доба. Поносан сам јер сам дио ваше приче и то ме чини посебно емотивним, рекао је Симић, честитавши просвјетним радницима крсну славу.

У богатом програму академије учествовали су ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Вудућност“, основци “Николе Тесле“ и „19. априла“, те Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе, који су заједно извели пригодне рецитације, хорске и драмске наступе.

Светосавској академији присуствовали су просвјетни радници, свештеници Српске православне цркве, руководство града Дервента на челу са градоначелником Милорадом Симићем, директори основних и средњих школа и многи, народни посланици Игор Жунић и Перо Ђурић и други уважени гости.

Савиндан је празник Српске православне цркве и крсна слава школа а којим се обиљежава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског. Празнује се 27. јануара.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here