Vijesti Kultura i obrazovanje Свечана академија окупила најуспешније пјеснике

Свечана академија окупила најуспешније пјеснике

0

У Дервенти је одржана свечана академија на којој су представљени награђени пјесници на традиционалним међународним конкурсима “Сузе Козаре”, “Пјесма године Балкана и ЕУ” и “Златно перо Љубљана 2021”.

Предсједник Удружења књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности Саша Гајић
Предсједник Удружења књижевника Словеније и Европске академије српских наука и умјетности Саша Гајић рекао је новинарима да је свечана академија “Сузе Козаре” одржавана више пута у Градишци, потом у Бањалуци и први пут у Дервенти.

“Козара је у срцима свих Срба, морамо знати о страдањима Срба и млађе нараштаје упознавати о томе, да се не би поновило”, поручио је Гајић.

Он је додао да је на међународни конкурс стигло 50 радова из Србије, БиХ, Црне Горе, Њемачке, Аустрије, Канаде и Словеније.

Гајић је најавио да ће ускоро у Дервенти бити основана подружница Европске академије српских наука у умјетности, која већ постоји у Србији, Аустрији и другим европским земљама.

Директор Народне библиотеке Градишка Сњежана Миљковић рекла је да је ова установа годинама суорганизатор конкурса “Сузе Козаре”.

“Ове године двије награде одлазе у Градишку. Писана ријеч живи, настају пјесме и књижевна дјела”, каже Миљковићева.

Предсједник Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента Ненад Симић истакао је да је ова манифестација значајна и потребна Републици Српској, али и другим крајевима гдје Срби опстају.

Предсједник СрКК “Вихор” Дервента Ненад Симић
“Ово нас сабире и изграђује, овако промовишемо постигнуте резултате на књижевном плану, шаљемо поруку да је потребна саборност и издизање свих вриједности наше вјере православне, лијепих обичаја и традиције Срба”, рекао је Симић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је значај одржавања ове академије у Дервенти, те похвалио “Вихораше” на ангажовању у очувању традиције и спајању људи из многих крајева.

“Ово је једно у низу лијепих дешавања у Дервенти поводом Велике Госпојине – Дана града. Мени је драго да се ради, да се гради, али и да умјетност слави. Посебно ме радује да наши људи који живе у Словенији не заборављају своје коријене и са посебним поштовањем његују сјећање на страдања на Козари”, истакао је Симић.

За пјесму године Балкана и ЕУ проглашена је “Ако одем” Драгане Деспић из Теслића, којој је уручена златна плакета. Сребрна плакета припала је Оливери Синђелић из Сремске Митровице за пјесму “Не сећам се више”, док је бронзаном плакетом награђен Милош Марјановић за пјесму “Једно име за љубав”.

Додатним наградама награђени су пјесници Милена Дрпа из Модриче, Јелена Трајковић из Зајечара и Ратко Поповић из Челинца.

Побједник конкурса “Сузе Козаре” је Александар Брашанац са пјесмом “Сузе мјесто крви”, друго мјесто припало је Бранки Благојевић за пјесму” Остао сам сам – 1942″, а треће Радовану Пиљку за пјесму “Сунце и жица”. Додатним наградама по конкурсу “Сузе Козаре” награђени су Ана Арежина, Милан Тривунчић и Недељка Ђукић Боројевић.

Побједник конкурса “Сузе Козаре” је Александар Брашанац
Свечану академију, која је одржана синоћ у просторијама Центра за културу, организовали су Савез српске дијаспоре Словеније, Удружење српских књижевника Словеније и Европске академије српских наука у умјетности, у сарадњи са Српским књижевним клубом “Вихор” из Дервенте.

Рајка Голић, награђена Данијела Брајић ( у средини) и Гајић
У програму је наступила и Пјевачка група Културно-умјетничког друштва младих “Босиљак” из Дервенте, који су награђени значајним признањем Удружења српских књижевника Словеније.

Захвалнице организатора добили су пјесници учесници по конкурсима или наступом на Академији. Захвалнице су уручене и градоначелнику Дервенте Милораду Симићу, директору Центра за културу Дервента Јеленку Живковићу, протојереју- ставрофору Жељку Теофиловићу за Црквену општину Брод.

Посавске новости

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here