Vijesti Društvo Свештеник Далибор Ђекић: Значај прослављања Нове године за православног хришћанина

Свештеник Далибор Ђекић: Значај прослављања Нове године за православног хришћанина

0

У Новој години ми се поздрављамо и честитамо један другоме – срећну Нову годину. Међутим, шта под тим подразумијевамо?

Кад кажемо један другоме: “Нека ти је срећна Нова година!“, ми обично мислимо да у тој години, Бог нам дарује сваки напредак, сваки успех у послу, у животу, у школи, у науци, у породици, у стоци, у усјевима, дакле, да нам буде што више земаљских блага и добара. И све је то лијепо, људимо смо и човјеку је све то донекле и потребно за живот.

Међутим, није у томе суштина. Суштина је у духовним даровима који један другоме треба да желимо у Новој години. Треба да желимо другоме оно што сами себи желимо: да нам у животу буде све добро, срећно и благословено. Те наше жеље треба да су спојене са молитвом, са молитвом према Богу.

Да би се наше молитве и наше жеље испуниле, требамо да се запитамо, ако ми од Бога очекујемо у Новој години да нам дарује сва та блага и наше жеље да се испуне, да ли се ми некада запитамо шта Бог од нас очекује у Новој години? Да ли смо ми нешто дужни да Богу принесемо у тој Новој години или само очекујемо од Њега Његове дивне и божанске дарове? Свети Јован Златоусти је рекао: “Испуните ви заповијести Божје па ће Бог испунити ваше молитве.“

Дакле, и Бог од нас очекује нешто у Новој години, очекује да будемо бољи него што смо били у прошлој години, да буде мање мржње међу нама, мање злобе, да буде мање гријеха, а да буде више врлине, да буде више братољубља, да буде више међусобне слоге. Е када тако ми испунимо то што Бог од нас очекује онда ће, нема сумње, Бог испунити наше молитве и наше жеље и онда ће нам Нова година заиста бити благословена, Богом благословена у сваком погледу, и у духовном и у материјалном.

Ми у Дервенти већ дуги низ година дочекујемо овако на Тргу нашу православну Нову годину. То је за Дервенћане већ традиција, коју је започео 2003. године наш упокојени прото Драган Каиновић са СПКД ”Просвјета” Дервента коју је и водио, наравно са осталим свештенством и општинском данас градском управом без које се све то не би могло одржати. На свему томе велико им хвала, а ми ћемо се трудити да наставимо са том традицијом како ове тако и у будућим годинама пред нама.

Нека би дао Бог молитвама Свете Богородице, Светога Василија Великога да Господ свима нама дарује снаге да изржимо све невоље и свима успеха у сваком добром делу.

Нек је свима срећна и Богом благословена Нова година, Мир Божији Христос се роди!

Протојереј-ставрофор Далибор Ђекић