Vijesti Kultura i obrazovanje Симићу главна награда конкурса “Сузе Козаре”

Симићу главна награда конкурса “Сузе Козаре”

1
SONY DSC

Главну награду на међународном конкурсу “Сузе Козаре” добио је Ненад Симић из Дервенте за пјесму “Ноћ над Козаром”.

Награда је уручена 22. августа у Миљевићима код Градишке гдје је одржана “Поткозарска свечана академија” на којој су додијељене награде и признања побједницима на три реализова међународна конкурса.

Ова је награда и мотив да наставим да чиним и понашам се како и требају људи, да прошлост не заборављамо и са чињеницима бранимо све оно што се дешавало Србима у протеклим ратовима. Сви требамо учинити много више да помрачени умовиникада не завладају и да се стравична страдања не понове, рекао је Симић.

Манифестацију је организизовао Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење европске академије српских наука и умјетности, а присуствовали су пјесници из Републике Српске, Србије, ФБиХ, Словеније.

Потпредсједник Савеза српске дијаспоре Словеније Саша Гајић је рекао је да су на манифестацији додијељене награде и признања по реализованим међународним конкурсима “Песникова душа”, “Златно Перо”, “Сузе Козаре” и по избору за мис културно-умјетничких друштава Балкана и ЕУ – Љубљана 2020.

Већ 11 година имамо Веселе дане српске дијаспоре у Словенији гдје нам долазе гости из свих бивших земаља Југославије. Ова епидемија је онемогућила долазак многих у Словенију и одлучили смо да манифестацију одржимо у Републици Српској, и то веома успјешно, рекао је Гајић.

Гајић је и предсједник Удружења српских књижевника у Словенији, а истиче да су реализацију међународних конкурса остварили са партнерима Народном библиотеком Градишка, Српским књижевним клубом “Вихор” Дервента, те Библиотеком “Вук Караџић” Љубљана.

Награђени из Дервенте

Треће мјесто по конкурсу „Песникова душа“ освојио је Боро Петковић за пјесму “Успомена”, а Александра Мариловић је треће мјесто освојила по реализованом конкурсу „Златно перо“ за пјесму “Кад стигну позоришта”.

Савко Пећић је награђен додатном наградом за пјесму „Ако се сјетиш“ по конкурсу „Златно перо“.

У званичном дијели програма учествовао је и пјесник Милорад Мишо Ђурђевић из Дервенте.

Генерални секретар Европске академије српских наука и умјетности мр Рајка Голић представила је Академију, активности од оснивања и планове за ширење подружница.

Дервента Кафе

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

  1. Kada ce neko objasniti ovom Nenadu Simiću da on nije nikakav pjesnik, pisac, umjetnik. Kakva njegova knjizevnost i slično, pa dečko je zavrsio trogodisnju srednju školu.
    Paznju treba posvetiti pravim pjesnicima,piscima i umjetnicima a ne ovim samozvanim.
    Jako priznanje na “Potkozarskoj svečanoj akademiji”, ovo kao da su Nadrealisti rezirali.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here