Vijesti Društvo СКУД Дервента спектакуларним концертом свих секција прославио годину великог јубилеја – ФОТО

СКУД Дервента спектакуларним концертом свих секција прославио годину великог јубилеја – ФОТО

0

Јубиларним Годишњи концертом свих ансамбалаи секција Српског културног умјетничког друштва “Дервента” обиљежено је 30 година постојања овог друштва.

Извођачки ансамбл том приликом премијерно је извео кореографију “Влашке игре из Кобишнице”, као и “Игре из Биначке Мораве”, “Весле шопске игре” и “Врањска свита”, док се Школа фолклора представила “Сплетом дјечијих игара”, а други ансамбл “Играма из Дервенте” и “Играма из Грмеча”.

Трећи ансамбл је одиграо “Игре из Шумадије”, а програм су употпунили и женска пјевачка група, школа шаргије и рецитаторска секција.

Предсједник СКУД-а “Дервента” Милица Ратковац истакла је да већ 30 година друштво чува традицију овогкраја.

На овом концерту представиле су се све секције друштва, пет фолклорних ансамбала, пјевачка група. Први пут се представила секција шаргије и то је нешто ново за публику и Дервенту. Ово је велики успјех, сјећам се када сам оснивала друштво 1994. године када нас је било око 30 дјеце, а сада нас има више од 150, истакла је Ратковчева.

Ратковчева је рекла да је кроз друштво прошло више од 500 чланова.

Срце ми је огромно када видим да су то одрасли људи. Фолклор је нешто што се живи, нема бољег дружења, то су путовања, рођендани, забаве, све што се може лијепо да се доживи, рекла је Ратковчева.

Од првих дана уз СКУД “Дервента” је Драгана Алексић, која каже да је то велика част.

Ја сам била дјевојчица, а сада 30 година након, као зрела жена дошла сам да помогнем даљи раст и развој Друштва. Од самог старта то је велико пријатељство, сви смо повезани златним нитима, увијек смо да помогнемо једни другима, рекла је Алексићева.

Анастасија Бећаревић је већ девет година члан Друштва, а за наступ поводом 30 рођендана је истакла да је веома емотиван јер је матурант и од октобра иде на факултет.

Нећу бити редовна на пробама, али трудићу се да долазим колико год будем могла и да увијек будем уз свој ансамбл. Највише волим да играм игре из Врања и мислим да је то најзахтјевнија кореографија, рекла је Бећаревићева.

Члан СКУД-а “Дервента” пет и по година је Кристијан Дробиловић, а почео је као инструменталиста на шаргији.

Ове године смо организовали и Школу шаргије, чиме се јако поносим. Прије 15 година привукла ме љубав према музици, а највише ме мотивисала група „Наше вријеме“. Пријатељ ми је показао основе свирања, створила се све већа жеља и сада свирам свим групама. Доживио сам дјечачке снове. Вечерас се представило 8 најбољих полазника шаргије, рекао је Дробиловић.

Друштво је прије седам дана започело обиљежавање јубилеја Свечаном академијом (опширније ОВДЈЕ).

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here