Vijesti Kultura i obrazovanje Техничар рачунарства и програмирања је нови смјер СШЦ “Михајло Пупин” – ВИДЕО

Техничар рачунарства и програмирања је нови смјер СШЦ “Михајло Пупин” – ВИДЕО

0

У Средњошколском центру „Михаило Пупин“ планирају да у школској 2020/21 упишу укупно 144 ученика у седам различитих занимања, а једно од њих је смјер техничара рачунарства и програмирања.

Традиционално, наша школа сваке године уписује технолошки смјер, усковезан за рачунарство. Годинама уназад, па све до данас, потражња за стручњацима из области рачунарства постаје све већа. Природно је да већом потражњом и цијена постаје већа, те су плате програмера одавно на добром гласу.

Нови трендови, као и све већа потражња за стручњацима из ове области, довели су до тога да наша школа ове године уводи нови смјер – Рачунарство и програмирање.

Циљ смјера Рачунарство и програмирање јесте да ученике оспособи за самосталан рад, а у исто вријеме омогући довољно знања и способности за студије, како на нашим факултетима, тако и на иностраним.

Велика предност рачунарства и програмирања јесте што је универзално, односно, примјењује се на исти начин и у нашој земљи и у сусједној и на другој страни континента. Програмирање је широк појам и обухвата области од креирања сложених рачунарских система, преко дизајна и креирања веб-сајтова, па све до тренутно модерних креирања мобилних апликација.

~~ Сва занимања СШЦ “Михајло Пупин” пронађите ОВДЈЕ!

Неки од стручних предмета овог смјера су програмирање, веб-дизајн, веб-програмирање, оперативни системи, рачунарске мреже и базе података.

Један од пресудних фактора приликом избора смјера средње школе, јесте могућност и стеченознање за даљи наставак школовања.

Након завршеног смјера рачунарство и програмирање, ученици стичу подлогу за студије на техничким факултетима, нарочито на смјеровима, као што су информационе технологије, рачунарство и информатика, дофтверско инжењерство и сл.

Још једна дилема при избору школе јесу занимања и послови који се могу обављати након завршетка школовања.

Након завршетка рачунарства и програмирања, ученици би свој посао из снова могли пронаћи у сљедећим областима:
– Програмер( Ц, Ц++,Ц#, ХТМЛ, ЈаваСкрипт, ЦСС, АСП.НЕТ, СQЛ )
– Веб-дизајнер
– Веб-програмер
– Администратор рачунарских мрежа
– Администратор базе података

СШЦ “Михајло Пупин”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here