Vijesti Kultura i obrazovanje Ученици СШЦ “Михајло Пупин” славили језичку разноликост – ФОТО

Ученици СШЦ “Михајло Пупин” славили језичку разноликост – ФОТО

0

Ученици ЈУ СШЦ “Михајло Пупин” данас су обиљежили Европски дан језика. Наиме, на данашњи датум прије 18 година на иницијативу Савјета Европе у Стразбуру 26. септембар проглашен је дан посвећен језичкој разноликости.

Професори Актива српског и страних језика ове образовне установе су са ученицима организовали активности истраживања чињеница о европским језицима.

Занимљивости су исписане на плакате које су употпунили умјетничким радовима. Током истраживања ученици су научили поздрав на различитим језицима и популарне идиоме. Занимљива је и ријеч “вампир” које је једина ријеч из српског језика која је ушла у све стране језике, као и податак да је српски језик једини европски језик са диграфијом т.ј. два активна писма, ћирилично и латинично, саопштено је из СШЦ “Михајло Пупин”.

Пажњу су плијенили и палиндроми који звуче разиграно јер су у питању ријечи, изрази и реченице које се и унапред и уназад читају исто попут – “ево лове”, “у Риму умиру”, “потоп”, “репер” и слично.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here