Vijesti Društvo У Малој Сочаници обиљежен празник светог Прокопија, слава цркве и села –...

У Малој Сочаници обиљежен празник светог Прокопија, слава цркве и села – ФОТО

0

Вјерници Мале Сочанице, у суботу 21. јула, на дан спомена светог великомученика Прокопија, обиљежили су светом литургијом храмовну славу и славу свог села – масла.

У храму светог великомученика Прокопија молитву служио је умировљени свештеник протојереј-ставорофор Драган Каиновић.

Након литургије, обављен је трократни опход око храма, да би потом прота Драган  осветио водицу, благословио славски хљеб, вино и кољиво, потом хљеб преломио са кумом овогодишње славе Жарком Ћорићем из Мале Сочанице. Потом је прота Драган благословио уље, со и маст, које вјерни народ традиционално доноси на дан својих сеоских масала.

Прота Драган  је у својој надахнутој бесједи говорио о светом великомученику Прокопију, захвалио се мјештанима села на лијепом и љубављу испуњеном дочеку и учешћу у Евхаријистиском слављу.

Прота Славољуб Тривић, надлежни парох, захвалио се проти Драгану у име свих мјештана Мале Сочанице, што је пронашао времена да посјети ово село, те да са мјештанима подјели духовну и физичку радост поводом спомена светог великомученика Прокопија, а њихове храмовне и сеоске славе.

Истог дана обављен је парастос погинулим борцима испред споменика палим борцима села Мала Сочаница.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here