Vijesti Kultura i obrazovanje У уторак предавање “Твртко Котромањић – између историје и политике”

У уторак предавање “Твртко Котромањић – између историје и политике”

0

Српско просвјетно-културно друштво „Просвјета“ Дервента организује предавање на тему „Твртко Котромањић – између историје и политике“. Предавање ће одржати професор Дејан Ж. Дошлић.

Ко је била династија Котроманић и њен најзначајнији представник Краљ Твртко (Стефан Твртко I)? Који су најзначајнији догађаји из времена те династије, који све извори говоре о томе, аутентичност извора, преиначавање историјских чињеница у сврху дневне политике и националних интереса код појединих народа – све су то теме о којим ће се говорити на овој јавној трибини. Предавач ће се осврнути и на Повељу Кулина бана, о којој наука овисно националном предзнаку, говори са доста контраверзности.

Дејан Ж. Дошлић (13.7.1990, Добој) је дипломирани историчар виши асистент на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

Учествовао у међународним и регионалним семинарима, пројектима Култура сјећања и памћења и Племенито, те школама археологије у оквиру ТЕМПУС пројекта и ARKWORK, School of Archeology Atena. Поред тога, учествовао на студентским и научним конференцијама у земљи у региону.

Предавање ће се одржати у уторак, 7. новембра, у Центру за културу са почетком у 19 часова.

 

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here