Vijesti Društvo У четвртак прослава Спасовдана у Старој цркви

У четвртак прослава Спасовдана у Старој цркви

0

У комплексу Старе цркве у Српској вароши на Спасовдан, 25. маја, биће обиљежена 31 годишњица од рушења ове богомоље некада посвећеној успењу пресвете Богородице, а након обнове Благовестима.

Од 18 часова биће служено вечерња молитва, а потом, од 19 часова, и наступ етно групе “Траг” и СКУД “Дервента”.

Иначе, црква је минирана и срушена у јутарњим часовима на Спасовдан 4. јуна 1992. године, у периоду када је Дервента била под контролом Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ. Приликом рашчишћавања нађене су и 34 неексплодиране противтенковске мине.

Темељи старе цркве освештани су 1851. године и од тог датума је почела традиција дервентског Вашар. Завршена је 1855. године и освештана на празник Велике Госпојине 1855. године.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here