Vijesti Društvo Храм Преображења Господњег краси нови плато – ФОТО

Храм Преображења Господњег краси нови плато – ФОТО

0

    Фото: Никола Кулага

Иако је „година епидемије“ пореметила и успорила бројне планове, за свештенство и вјернике Прве и Друге дервентске парохије при Храму Преображења Господњег била је веома успјешна, нарочито у грађевинском смислу.

У овом периоду завршен је обиман посао, међу којима је свакако највећи уређење платоа око Храма.

Такође, успјели смо, уз помоћ наших парохијана који су највећа подршка у свим пројектима, да поставимо иконостас на којем се налазе четири велике иконе насликане у манастиру Жича. Поставили смо и часну трпезу, односно централни сто у олтару на којем се врше богослужења, а изнад њега и киворијум, који се ријетко среће у храмовима јер је та традиција данас помало потиснута. Читаву градњу и елементе, како унутрашњости тако и вањског изгледа, радимо у складу са савјетима професора литургике на Богословском факултету у Београду Ненада Милошевића, тако да нам капела Православног факултета умногоме била узор, каже свештеник Синиша Максимовић.

Градњу платоа убрзала је и веома повољна понуда за добављање камена пристигла од освједоченог пријатеља Српске православне цркве Жељка Лековића, који живи и ради у Грчкој. Поред прихватљиве цијене, Лековић је једну палету камених плоча донирао бесплатно, а свему је претходила и донација 8 тона камена којим је обложена бетонска површина темеља храма.

Са овом понудом смо упознали владику Фотија, па је Епархија зворничко-тузланска одлучила да подржи наш труд и донира 15.000 марака. Камене плоче димензија 40 са 40, и дебљине 4,5 центиметара, превезли смо из Грчке уз помоћ Жељка Живанића. Занимљиво је да је плато Храма Преображења Господњег обложен истим каменом као и плато храма Светог Саве, док је камен којим је обложен бетонски дио темеља и патос унутар храма исти фасадни камен који се налази на храму на Врачару, истиче свештеник Максимовић.

Није изостала ни свесрдна подршка других дервентских привредника и неимара. Грађевинска фирма Мише Башића поставила је камене плоче по повољнијим цијенама, а радови су изведени према пројекту архитекте Синише Маркелића, који је такође дао свој допринос.

Радовима који се од љетос изводе око богомоље у Новом насељу придружило се и Коло српских сестара „Царица Милица“ којем је једно од министарстава одобрило средства по пројекту за набавку садржаја за дјечији парк који је у склопу платоа и храма.

Завршетком радова на каменом плату површина око храма и бетонски дио темеља доведено је у једно пристојније стање. Вањски радови би се требали наставити постављањем фасаде, а како је храм дефинисан као тробродна базилика са уписаним крстом, што значи да кровови из „птичије“ перспективе чини крст, она треба да се изведе тако да се фугује посебним малтером, помијешаним са дробљеном циглом, како би до краја испоштовали стил градње. Све то потребно је заштитити посебним средствма против попадања. Желимо да вањска фасада остане од опеке, иако то није била првобитна намјера, открива свештеник Максимовић, додајући да су парохијани најзаслужнији и за ранију уградњу подног гријања у Храму Преображења Господњег.

Поред свега набројаног набављена су и четири кандила врхунске ручне израде, нове пресвлаке на иконостасу, а приводи се крају и уређење прилазног пута од улице до храма.

Иако можда не звуче као нарочито захтјевни, ради се о доста комплексним пословима за које је потребно и ангажовање руку спретних мајстора. Намјеравамо да зидамо помоћну зграду за коју је урађен је темељ димензија 21×6 метара, тако да посла још има, за крај ће свештеник Максимовић.

Градња храма Преображења Господњег започета у августу 2015. године, а данас је сједиште 1. и 2. парохије при Храму Преображења Господњег у Новом насељу у којем служе свештеници Синиша Максимовић и Далибор Ђекић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here