Vijesti Kultura i obrazovanje Центар “Будућност” прославио Дан и крсну славу установе – ФОТО

Центар “Будућност” прославио Дан и крсну славу установе – ФОТО

0

Колектив Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” обиљежио је данас Дан центра и своју крсну славу – Свету браћу Ћирила и Методија.

Због сложеније епидемиолошке ситуације ове године светковине су дочекане без ученика и корисника, али је колектив уприличио скроман славски обред, истакао је директор установе Владан Поповић.

Овом приликом поздрављам наше ученике, кориснике и родитеље, те им желим добро здравље. Приводимо крају припреме за отварање нашег Дневног центра, а у зависности од епидемиолошке ситуације и мјера видјећемо када чемо започети рад, истакао је Поповић.

Као и друге образовне установе и центар “Будућност”, уз специфичности, проводи наставу путем интернета.

Наши наставници се на различите начине приступају дјеци и приближавају им она знања и вјештине које на тај начин могуће усвојити. У овом периоду искористили смо прилику да започнемо реновирање наше кухиње и трпезарије, открива Поповић.

Иначе, у центру “Будућност” школу похађа 43 ученика и 20 корисника дневног центра, а наредне школске године моћи ће уписати по шест ученика у занимања модни кројач и физиотерапеут.

О Ћирилу и Методију 

Српска православна црква данас прославља Свету браћу Ћирила и Методија који су ширили хришћанску вјеру и писменост у 9. вијеку. Браћа су саставила азбуку (глагољицу), помоћу које су превела јеванђеља на словенски језик. Са тим преводима кренули су у моравско-панонску мисију-просвјетитељско дјело међу словенским народима.

Са књигама које је тамошњи народ разумио, проповијед хришћанства ишла је много лакше. Преводили су и друге богослужбене књиге, служили су литургију на словенском језику, рукополагали домаће свештенике. Методије је у Моравској превео на словенски језик Библију.

По његовој смрти, његови ученици, са светим Климентом као епископом на челу, прешли су Дунав и спустили се на југ, у Македонију. У Охриду су продужили са радом који су започели Ћирило и Методије. Њихови ученици Климент и Наум су саставили писмо ћирилицу.

Преводом литургијских и библијских књига Ћирило и Методије су ударили темеље словенској писмености, па Руси, Украјинаци, Бугари, Македонци, Словаци и Чеси дан светих Ћирила и Методија славе као Дан словенске писмености и културе.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here