Vijesti Društvo Цртице из историје: Шестофебруарски покољ у Осојцима и околини

Цртице из историје: Шестофебруарски покољ у Осојцима и околини

0

Удружење Ветерана Републике Српске ОО Дервента одајe помен и подсјећа на жртве покоља 6. фебруара 1945. године када су усташке јединице ушле у села Осојци, Бишња, Доњи Календеровци и Рапћани, те убиле око 40 особа, углавном дјеце, жена и старијих.

Тог дана, око 4 сата ујутру, усред јаке зиме, према предањима преживјелих, усташе под водством Илка Вулете упале у села и за непун сат направили покољ какав се у овом крају не памти.

Страдали су невини становници, углавном жене, дјеца и немоћни старци. У породици Смиљанића заклано је 11 чланова, који су потом запаљени. На Ђорђи Чолићу усташе су наложиле ватру, а затим су му убили супругу Тонку и дјецу Гојка, Константина, Љубицу, Станојку и Благоја.

Дубок снијег ометао је сељане да бјеже, али су неки успјели да се спасу. Тако се Јелка Давидовић истргла усташи из руку кад ју је хтио заклати и успјела побјећи. Одмах послије почињених злочина усташе су отишле у правцу Дервенте, а живи становници су закопали мртве. Туга се наднијела на поједине домове у којима су се угасила огњишта“, наводи се у књизи “Раднички покрет и НОР Дервенте” Мидхата Диздаревића.

Дервента Kафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here