Vijesti Kultura i obrazovanje “Циљ очување традиције”: Отворена изложба радова украшених дервентским везом – ФОТО

“Циљ очување традиције”: Отворена изложба радова украшених дервентским везом – ФОТО

0

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” вечерас је отворена Изложба ручних радова са мотивима дервентског веза насталих на радионицама коју у овој установи одржава Удружење жена уназад три године.

Изложбу под називом “Вриједне женске руке чувају традицију од заборава” отворила је директорица установе Мирјана Плиснић нагласивши да удружење жена Дервента и Народна библиотека имају дугогодишњу успјешну сарадњу.

Радимо заједно неколико радионица, првенствено оних које за циљ имају очување традиције овог краја, као што су радионице плетења и веза, али и декупажа и украшавања стакла. Жене су марљиво радиле на томе да у што љепшем свјетлу представе дервентски вез и да га популаришу у јавности. Радујем се сљедећим радионицама и надам се да ће Дервента по њему постати препознатљива, истакла је Плиснићева, додајући да ће изложба бити отворена наредних седам дана.

Она је додала да сваки крај има специфичан вез, а да је дервентски посебан по својим вегетабилним знаковима и својој разнобојности, те да се нада да ће ускоро торбе, јастучнице и други производи од тканине уљепшани овим везом моћи да се нађе и у продају.

 

Чланица Удружења жена Дервента Јованка Поповић је истакла да захваљујући Градској управи Дервента ово удружење проводи неколико пројеката, међу којима и економско оснаживање жена.

Код наших колегица из других средина смо видјели да оне изводе сличне радионице и ми смо прве године радили змијански вез, а потом смо почели да радимо дервентски вез чије смо мотиве пронашли у народним ношњама. Надамо се да ће вез постати својеврстан бренд Дервенте с обзиром да је јако лијеп, пун боја и садржајан, истакла је Поповићева, додајући да јој је жеља да привуку што више младих на које би пренијели своје вјештине које није лако савладати.

Пензионерка Кара Ступар истиче да су радионице веоама важне како би се сачувала традиција и култура.

Дервентски вез је „покристица“, али укључује и слагање различитих боја које смо везли у оригиналу, како се то радило некада. С обзиром да везем од малих ногу, мени није тешко, али за почетнице јесте, међутим свака од двадесетак полазница је била веома заинтересована и све су успјеле да науче, тако да сам презадовољна. Оно што се искрено жели није тешко, истакла је Ступарова.

Изложбу, постављену у оквиру Етнолошке поставке Завичајне збирке Библиотеке, можете погледати наредне седмице сваким радним даном од 7.30 до 15.30 часова.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here