Vijesti Kultura i obrazovanje Љетна арт сцена обогаћена традиционалним играма и пјесмом

Љетна арт сцена обогаћена традиционалним играма и пјесмом

0

Вечерашње издање Љетне арт сцене било је посвећено фолклору, а традиционалну игру и пјесму представили су ансамбли ФУГ „Мотајица“ и СКУД „Дервента“, те пјевачка група и оркестар дервентског културно-умјетничког друштва.

СКУД “Дервента” представио се Играма са Грмеча и Играма из Шумадије, док је женска пјевачка група отпјевала пјесме „Једва чекам да недеља дође“, „Синоћ сјала“, „Анђел младожења“, „Три девојке збор збориле“, „Преле су преље“ и „Три девојке бостан посејале“. Оркестар СКУД „Дервента“ одсвирао је познате композиције „Свилен конац“ и „Коло ф – мол“, док је мушка пјевачка група запјевала „Јунаци са Кошара“ и „Жали Заре“.

Иначе, Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“ основано је 1994. године са циљем очувања и његовања традиције свога народа, а данас броји око 100 активних чланова подјељених у 4 фолклорна ансамбла, пјевачку групу, рецитаторску секцију, инструментални састав као и свираче на традиционалним инструменитма.

Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук ” основано је крајем 2014. године у србачком мјесту Ситнеши, а многобројној дервентској публици представили су се кореографијама „Врањанска свита“ и „Игре из Димитровграда“.

Подсјећамо, под покровитељством Народне библиотеке “Бранко Радичевић” Љетну арт сцену организују књижевница Александра Мариловић, професорица Милијана Жунић, те пијанисткиња Драгана Латиновић.

Поред промовисања локалне културне сцене, у наш град долазе и афирмисани умјетници из других градова, а сви заједно настоје да скупе средства за куповину полуконцертног клавира за шта је неопходно прикупити око 20.000 марака.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here