Vijesti Društvo „Љуби ближњега свога“: У Старој цркви прослављен Спасовдан и један од најзначајнијих...

„Љуби ближњега свога“: У Старој цркви прослављен Спасовдан и један од најзначајнијих датума у историји богомоље – ФОТО/ВИДЕО

0

Молитвом и пригодним културно-умјетничким програмом вечерас је у Старој цркви прослављен празник Вазнесења Христовог – Спасовдан, а уједно и 31 годишњица од рушења богомоље на овај празник од стране припадника ХВО-а и Армије БиХ.

Црквена општина Дервента и посебно Стара црква Спасовдан ове године посвећују борби против аката насиља који су недавно погодили Србију и то под паролом „Љуби ближњега свога“, поручио је овом приликом свештеник Љубиша Новић.

Данашњи дан је и круна хуманитарне акције за малог Игора Тривића и мајку Бранку, а ове и цијелу наредну годину посветићемо породицама којима је посебно потребна помоћ. Света Црква вечерас је у Београду окупила вјерни народ у литији, а ми смо окупљени око наше цркве мученице, која је страдала да би нам дала многоструке плодове, рекао је Новић овом приликом, наглашавајући потребу за образовањем дјеце и окупљању око цркве.

Подсјетио је да је зимус изливен темељ за Светосавску салу, а да је ове године план да се изгради прва плоча и објекат покрије.

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић је у обраћању вјерницима истакао да је и црква дијелила страдање са народом и црква ратних деведесетих година.

173 године је протекло од када ова богомоља обавља своју мисију да окупња под свој кров, крштава, причешћује, вјенчава и образује православне хришћане. Неке генерације су рођене за рушење, а неке за грађење, и хвала Богу да смо ми они који градимо, рекао је протојереј Ћетковић.

Иначе, кумови данашње прославе су Ненад и Анита Панзаловић са својом четворицом синова, док су ту част сљедеће године преузели Алекса и Косана Микеревић са породицом.

Вечерашње славље обиљежио је наступ етно групе „Траг“ која је наступом сјајних вокала у пратњи музичара извела шаролик музички репертоар духовних и народних пјесама са ширег подручја Балкана. Културно умјетнички програм својим наступима увеличали су СКУД „Дервента“ и најмлађи – ученици ОШ „19. април“ и вртића „Трол“.

Кратак историјат

Стара црква Успења Пресвете Богородице у Српској вароши грађена је у периоду од 1851. до 1855. године, преживјела је два свјетска рата, али је на Спасовдан 1992. године, за вријеме окупације припадника ХВО-а и Армије БиХ, сравњена до темеља минирањем. Приликом рашчишћавања терена код порушене цркве пронађене су 34 неексплодиране противтенковске мине. Црква је обновљена љета 2020. године, а Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима.

Дервентска варошка парохија стара је око 200 година, иако постоје писани трагови да су се православни Срби ових простора окупљали од 1570. године.

Средином 19. вијека, тадашњи виђенији Срби (свештенство, трговци Ђорђе и Ристо Костић, Симо Карамитровић) морали су да из Цариграда добију султаново одобрење. Упркос дозволи Абдула Хамида Другог, локално муслиманско становништво је ометало градњу, због чега је затражена и добијена султанова заштита.

Цијена градње била је та да богомоља не личи на уобичајене православне цркве, није имала ни звоник, али је своју намјену остварила. Завршетком изградње храма отпочела је и традиција Великогоспојинског дервентског вашара.

Стара црква је и током два свјетска рата била на мети разбојника, али је објекат остао читав. Аустроугари су 1915. године однијели црквено звоно, па су 1919. године купљена два нова, која се сада налазе на импровизованом звонику храма у центру града. Током Другог свјетског рата црква је опљачкана, однесен је и вриједан дар руског цара, а објекат је у два наврата, 1946. и 1979. године, морао бити реновиран.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here