Vijesti Kultura i obrazovanje Ћирилица је “аорта” српског идентитета: Награђени аутори најљепших радова пристиглих на конкурс...

Ћирилица је “аорта” српског идентитета: Награђени аутори најљепших радова пристиглих на конкурс “Просвјете”

0

Комисија СПКД “Просвјета” Дервента одабрала је најљепше ћириличне радове пристигле на овогодишњи конкурс којег друштво расписује уназад неколико година, а синоћ је у Центру за културу уприличена додјела награда најуспјешнијим.

С обзиром да су на адресу дервентске „Просвјете“ пристигла 94 рада из читаве Републике Српске из овог удружења поручују да су задовољни одазивом, додајући да није било лако изабрати 10 понајбољих.

Знамо да је значај ћирилице за наш народ изузетан, да је ћирилично писмо аорта српског идентитета. Сви трагови културе и духовности нашег народа су записани ћирилицом, посматрајући континуитет старославенског језика и ћирилице, због чега један од циљева „Просвјете“ и јесте да представимо континуитет и значај ћирилице за идентитет српског језика, српске књижевности, културе, духовности, писма и писмености. Ове године комисија је оцијењивала првенствено визуелни изглед радова, док ће се сљедеће године радови вредновати нешто другачије, каже предсједник “Просввјете” свештеник Далибор Ђекић.

Најбољи радови по избору стручне комисије били су они Биљане Катанић из Горњих Церана, Александре Јеремић из Модриче и Марине Пајкановић из Бања Луке.

Другопласираним су оцијењени радови Луке Цвијића из Бања Луке, Марије Јефтић из Мишковаца, те Нађе и Софије Ковачевић из Власенице, док су треће награде припале Сари Голић из Хан Пијеска, Марку Калаби из Прњавора и Ленки Печеница-Ковачевић из Власенице.

Комисију су чинили Зденко Бећаревић, Вујадин Малешевић, Далиборка Малашевић и Јованка Миловановић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here