Vijesti Kultura i obrazovanje “Босиљковићи” представили традицију на фестивалу у Хрватској – ФОТО

“Босиљковићи” представили традицију на фестивалу у Хрватској – ФОТО

0

Чланови Културно-умјетничког друштва младих ,,Босиљак” протеклог викенда боравили су у Хрватској гдје су били гости Годишњег концерта којег су организовали пријатељи из СКД “Просвјета” из Војнића и Вијеће српске националне мањине. Сарадња два друштва започела је прољетошњим гостовањем Војнићана у Дервенти.

У препуном Дому културе у Војнићу, кроз трочасовни програм, приказано је много различитих култура и културних вриједности.

Чланови КУДМ “Босиљак” Дервента представили су се са Посавским пјесмама уз Шаргију и Играма из Кумановског поља. Насатуп Босиљковића изазвао је код публике право одушевљење и овације, па су се дервенћани морали вратити поново на сцену и свој наступ завршити бисом. Водитељ програма био је Сеад Пурић, познати радијски новинар и власник Радио Велкатона из Велике Кладуше, речено нам је у КУДМ “Босиљак”.

Другог дана боравка у Хрватској тридесет чланова КУДМ “Босиљак” посјетили су незаобилазни загребачки “Адвент” и упознали се са предбожићним садржајима хрватске метрополе.

На овом концерту, поред “босиљковића” и домаћина, учествовало је десет културно-умјетничких друштава и то из Хрватске, Словеније, Србије и Босне и Херцеговине и то СКД “Просвјета” пододбор Вргинмост, СКД “Просвјета” пододбор Карловац, КУД “Тона Хроват” Велика Кладуша – БиХ, Друштво перојских Црногораца “Перој 1657” Перој – Хрватска, КУД “Вукомир Видић-Учо” Бела Црква, КД “Обреж”, Средишће на Драви – Словенија, Пјевачка група “Карловчанке” Карловац и Друштво за очување традиције “Етно Сисциа” Сисак.

Наредног викенда најмлађи чланови КУДМ “Босиљак” Дервента учествују као партнери Предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић у хуманитарном програму и акцији “С љубављу храбрим срцима” у Банском двору у Бања Луци, који ће бити приказан на Радио телевизији Републике Српске док ће још једна група истовремено најмлађих чланова КУДМ “Босиљак” учествовати на годишњем концерту КУД “Душко Трифуновић” у Броду.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here