Vijesti Kultura i obrazovanje “Вихораши” учесници манифестације посвећене Јовану Јовановићу Змају

“Вихораши” учесници манифестације посвећене Јовану Јовановићу Змају

0

Пјесници из Дервенте Милорад Ђурђевић, Ненад Симић и Горан Вуковић из Прњавора учествовали су у Сремској Каменици на дводневној  манифестацији “Змајево пролеће”, а у организацији Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Сремац” из Сремске Каменице.

Прије почетка манифестације пјесници из Дервенте и Прњавора, као једини учесници из Републике Српске, присуствовали су помен-парастосу на гробљу у Сремској Каменици, гдје је сахрањен српски писац, пјесник и љекар Јован Јовановић Змај.

Предсједник КУД “Сремац” Мирослав Ласица истакао је да се ради о дводневној манифестацији која је осмишљена као интерактивна културно-умјетничка посвета животу и раду једног од најзначајних српских писаца, пјесника и љекара 19. вијека – Чика Јови Змају.

Змај је родом из Новог сада, а своје посљедње године живота провео је у Сремској Каменици и у чијој се данас кући налази Музеј “Спомен збирка Јован Јовановић Змај”.

Координатор манифестације Јована Томић захвалила је пјесницима из Дервенте и Прњавора који по други пут својим присуством и наступима употпуњују манифестацију.

У званичном дијелу програма учествовали су извођач на гитари Александар Крстић, Слободан Продић, који је говорио о љекарском раду Јована Јовановића Змаја, те пјесници Милорад Ђурђевић, Ненад Симић и Горан Вуковић.

Пјесник Милорад Ђурђевић каже да су на манифестацији представили књижевно и пјесничко стваралаштво и активности Српског књижевног клуба “Вихор” Дервента и Српског књижевног клуба “Таласи” из Прњавора.

Вјерујем да ће успостављени контакти трајати и прерасти у још чвршће везе Републике Српске, односно Дервенте и Прњавора, са Србијом и Сремском Каменицом, каже Ђурђевић.

Пјесници из Дервенте и Прњавора посјетили су кућу Здравка Малбаше у Рибњаку, гдје су се дружили са сликарима учесницима Међународне сликарске колоније Мост пријатељства, Нови Сад- Лендава, и говорили стихове пјесма и предаставили стваралаштво из Републике Српске. 

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here