Vijesti Društvo “Нисмо вјеровали да ће комшије кренути на нас”: Служен помен жртвама Чардака...

“Нисмо вјеровали да ће комшије кренути на нас”: Служен помен жртвама Чардака – ФОТО

0

На Спомен-комплексу Чардак, мјесту гдје је пронађена масовна гробница 19 од укупно 37 жртава овог дервентског насеља убијених око Васкрса 1992. године, данас су у њихову част положени вијенци и служен парастос.

Махом цивили на кућним праговима страдали су од руке припадника ХВО-а и паравојних хрватско-муслиманских формација на самом почетку Одбрамбено-отаџбинског рата.

Милорад Стојаковић један је од Дервенћана који је прошао тортуру у пет различитих логора, а сличну судбину прошли су и негова мајка и отац, који је на крају и убијен.

–  Био сам приморан да држим једног од заробљеника којег је “гардиста” заклао, а само пуком срећом и захваљујући стражарима, Хрвату и муслиману, избјегао сам исту судбину. Мучени смо, тучени и изгладњивани данима, а најтеже је било у логору у Пољу, када су нас скупили око пет стотина. За све те тортуре одговорни смо и ми сами јер нисмо били спремни на најгоре, мислећи да наше комшије неће урадити нешто такво, али смо осјетили такву мржњу на својој кожи, да то нисмо могли вјеровати, описао је Стојаковић своје трауматично искуство.

Бол потомака жртава не пролази, али је потребно опростити, те не допустити да злочин падне у заборав, да се не би поновио, истакао је начелник општине Милорад Симић.

Овдје је било стратиште цивила убијених на својим огњиштима само зато јер су вјеровали да њихове комшије неће кренути на њих. Међутим, то се десило и ништа што је остало српско у Дервенти није амнестирано, па је или убијено или послано у казамате, рекао је Симић.

Савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић подсјетио је да су цивилне жртве пале на самом почетку, када још становништво није ни схватало да ће почети рат.

19 лешева набацано је управо на овом мјесту и само прекривено танким слојем земље, а гробница је откривена десетак дана након ослобођења Дервенте. Ми морамо рећи да су пресуде које су изречене премале за овакав злочин, због чега ћемо ми из године у годину подсјећати се на све што се дешавало, поручио је Драгичевић, подсјетивши да се још увијек тражи 1.600 несталих Срба.

Вијенце су положили чланови породица погинулих, начелник општине Дервента Милорад Симић, савјетник предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Скупштине општине Дервента, Удружења заробљеника општине Дервента, ОО “Ветерани Републике Српске” Дервента, ОО породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, 3. пјешадијског РС пука, службеници Полицијске станице Дервента, те представници политичких странака СНСД, СДС, ПДП, УС, НДП и СП.

За злочине у дервентском насељу Чардак до сада су изречене четири пресуде, међу којима и Азри Башић, која је осуђена на 14 година затвора због злочина почињених над цивилима и ратним заробљеницима у Дервенти.

У оквиру Спомен-комплекса “Чардак”, који је изграђен поред магистралног пута Дервента-Добој, налазе се спомен-плоча и споменик, као и спомен-црква Светог Томе.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here