Vijesti Kultura i obrazovanje Конкурс за упис ученика у први разред Стручне и техничке школе

Конкурс за упис ученика у први разред Стручне и техничке школе

0

На основу члана 64. Закона о средњем образовању и васпитању („Службени гласник Републике Српске“, број 41/18) и Правилника о упису ученика у први разред средње школе у Републици Српској („Службени гласник Републике Српске“, број 31/19), дирекор ЈУ Стручне и техничке школе Дервента    р а с п и с у ј е

 К  О  Н  К  У  Р  С
ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД У ШКОЛСКОЈ 2019/2020. ГОДИНИ

УСЛОВИ ЗА УПИС

  1. Право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.
  2. Ученици са посебним образовно-васпитним потребама уписују се на основу налаза и мишљења стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, а које доноси надлежна установа.
  3. Кандидат са посебним потребама не подлијеже критеријумима бодовања за упис.
  4. Сви ученици са територије Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине конкуришу под једнаким условима за упис у први разред јавне школе, без обзира на то гдје су завршили основну школу.
  5. Ученици из других држава могу да конкуришу и уписују се под истим условима као и ученици из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.
  6. Приликом предаје докумената за упис у први разред ученик из друге државе дужан је да достави доказ о извршеној нострификацији дипломе или доказ да је захтјев за нострификацију дипломе поднио Министарству просвјете и културe Републике Српске.
  7. За спровођење јавног конкурса одговорне су средње школе.
  8. Стручну помоћ школама у организовању и спровођењу конкурса, обавјештавање о његовом току и резултатима, рјешавање спорних питања и другу помоћ обезбиједиће Министарство просвјете и културе Републике Српске.
  9. Испуњавање услова кандидати доказују оригиналним свједочанствима о завршеним разредима основне школе и изводом из матичне књиге рођених.

Мјерила и начин избора кандидата

Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју добјених бодова на основу:

  1. Општег успјеха у основној школи
  2. Посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци

ЈУНСКИ УПИСНИ РОК
Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње у понедјељак 10.06.2019. године, а завршава се у уторак, 11.06.2019. године, за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа објављују се у четвртак, 13.06.2019. године до 10,00 часова на огласној табли школе.

СТРУКАЗАНИМАЊЕСТЕПЕНБРОЈ УЧЕНИКАБРОЈ ОДЈЕЉЕЊА
МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛАтехничар за ЦНЦ технологијеIV241
обрађивач метала резањемIII100,5
варилацIII100,5
УГОСТИТЕЉСТВО И ТУРИЗАМкуварIII221
ПОЉОПРИВРЕДА И ПРЕРАДА ХРАНЕпољопривредни техничарIV241
ЕКОНОМИЈА ПРАВО И ТРГОВИНАпословноправни техничарIV201
УКУПНО1105

Пријем докумената за упис ученика у средње четверогодишње и трогодишње школе почиње у понедјељак, 17 .06.2019. године, а завршава се у сриједу,19.06.2019. године, за ученике који имају мање од 60 бодова.

Резултати уписа објављују се у петак, 21.06.2019. године до 10,00 часова на огласној табли школе.

ЈУЛСКИ  УПИСНИ  РОК
Пријем докумената за упис у средње четверогодишње школе и средње трогодишње школе у јулском уписном року почиње у понедјељак, 01.07.2019. године, а завршава се у сриједу 03.07.2019. године. Резултати уписа објављују се у петак, 05.07.2019. године до 10,00 часова на огласној табли школе.

Од понедјељка 08.07.2019. године до петка, 12.07.2019. године, кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

ДОКУМЕНТИ  ПОТРЕБНИ ЗА УПИС
Учесници конкурса подносе школи потребне документе:

  1. Пријаву за упис (попуњава се приликом пријављивања у школу);
  2. Оргинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврда о поднесеном захтјеву за нострификацију;
  3. Извод из матичне књиге рођених;
  4. Диплому „Вук Стефановић Караџић“;
  5. Диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на Републичком или вишем нивоу такмичења;
  6. Адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата и бројем телефона који се пријављује на конкурс.

Пријем документа вршиће се у назначеним терминима у учионици на спрату Матичне зграде ЈУ Стручне и техничке школе у периоду од 08.00 до 12.00 часова.

Све додатне информације могу се добити на огласној табли школе и на телефон: 053/333-161.

ДИРЕКТОР
Бранка Јовић, професор

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here