Vijesti Društvo Молитва, игра и пјесма: Најмлађи украсили Лазареву суботу – ФОТО/ВИДЕО

Молитва, игра и пјесма: Најмлађи украсили Лазареву суботу – ФОТО/ВИДЕО

0
Фото: Никола Кулага

Празник Лазарева субота, познат и као Врбица, у Дервенти је прослављен молитвом и дјечијим рецитацијама у храму Успења Пресвете Богородице посвећеним Васкрсу.

Празник посвећен дјеци увеличали су малишани вртића “Трол”, као и млади чланови СКУД „Дервента“ својим наступом и пјесмом.

Иначе, Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвијети (који увијек падају шесте недјељу Часног поста) и посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара и на улазак Христов у Јерусалим, гдје су га деца свечано дочекала и поздравила.

На Лазареву суботу у православним храмовима служи се богослужење, а након што се врба освети, народу се дијеле гранчице. Врбица је искључиво празник дјеце, а њеним прослављењем отпочињу Васкршни празници.

Фото-галерија Николе Кулаге:

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here