Vijesti Kultura i obrazovanje “Морамо чувати свијест о значају Видовдана”: Одржано пето вече на отвореном посвећено...

“Морамо чувати свијест о значају Видовдана”: Одржано пето вече на отвореном посвећено једном од највећих празника

2

Наступом хора божанствених гласова СПКД “Свети Георгије” из Прњавора, пјевачке групе и фолклорног ансамбла КУДМ “Босиљак”, те надахнутим рецитацијама Синише Тешановића и Сање Томинчић, вечерас је у Дервенти одржано пето издање Видовданске вечери на отвореном.

Постигли смо да наша манифестација већ постане традиционална, што је битно јер српски народ слави Видовдан као један од најважнијих датума у историји нашег народа, рекла је Ђурђа Додиг Пијетловић, предсједница Кола српских сестара „Царица Милица“, иначе организатора манифестације.

Као што Срби имају Видовдан, тако Грци имају Илијаду. Ако смо одлучили да славимо Видовдан и кнеза Лазара онда смо одлучили да будемо на страни Христа, на страни љубави. Ми морамо чувати свијест и живјети Видовдан и порука ове манифестације јесте да Коло српских сестара, поред основне хуманитарне мисије, има и мисију просветитељства, да учи младе нараштаје да је важно какви су људи према себи и ближњим својим, поручила је Додиг Пијетловић.

Видовдан је српски Велики петак, а Косово и Метохија наш Јерусалем, а поред богослужења и помињања косовских великомученика, кроз овакве манифестације чувамо сјећање, нагласио је протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић.

Црква је свеприсутна, црква је народ, заједница и црква је позвана да буде со у сваком сегменту живота, па и у културном. Зато дајемо подршку очувању српског језика и свега оног што нас чини народом, истакао је Ћетковић.

Видовдан је вјерски празник кога празнују Српска православна црква 28. јуна и један је од највећих српских празника. Значај Видовдана за српски народ проистиче из историјских догађаја који су везани за тај датум. Од свих је најзначајнији Косовски бој, страдање кнеза Лазара (1371—1389) и тзв. пропаст Српског царства, па се тог дана слави и црквени празник Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских мученика.

Дервента Кафе

2 KOMENTARI

  1. „ – Као што Срби имају Видовдан, тако Грци имају Илијаду.-„.
    Navedenu izjavu g. Djurdje Dodig Pijetlovic bi ustvari trebalo ostaviti bez komentara, kada ona nebi bila izgovorena javno i jos prenesena na vasem portalu. Neznanje se mora tolerisati, neznanje nije grijeh i nemoze se sankcionisati. Nije svako u mogucnosti da uci iz kvalitetnih izvora, da stekne znanje na kvalitetnim mjestima ali neznanje nesmije dobiti prostor za promociju. Dakle, g. Djurdja i ostali koji misle kao vi: Ilijada je ep, Ilijada nije istorija ni istorijski dokument. Ilijada je prica pjesnicki obradjena bez ambicija da bude istorijski dokument i to nikad nije ni postala. Sve sto je Homer u Ilijadi spjevao je njegova vizija vise starogrckih prica koje ponekad nemaju ni madjusobne veze. Ali ono sto je osnovno u tome je da je Grcima Ilijada samo dio njihove bogate anticke kulture i knjizevnog naslijedja. Nikako istorijsko štivo i nikako istorijski dokument.
    E sad, za razliku od Grka, kod nas Srba je Vidovdan sve suprotno. Boj na Kosovu i sve price o tom dogadjaju su kod nas dio istorije jer su takve unesene u udjbenike istorije. Djeca uce u osnovnim i srednjim skolama o kosovskoj bitci i kosovskim junacima. Pravi istoricari se groze svih tih mitova koji su usli u knjige istorije a istorijski su potpuno netacni odnosno izmisljeni kao i svi drugi mitovi. Cinjenica je da su Turci sve dokumentovali i vrlo detaljno zabiljezili sve svoje pobjede i poraze i da se svi ti dokumenti nalaze u muzeju Topkapy u Istanbulu. Prof. Dubravka Stojanovic je izucavala kosovsku bitku i u turskim dokumentima pronasla da je to bila bezznacajna bitka koju su Turci vrlo lako dobili i da su svi srpski knezevi prihvatili vazalski odnos sa Turskom. Za Turke je bila odaudna bitka na Marici koja je bila mnogo veca. Niti je postojao Milos Obilic, a niko o njemu nema ni jedno vjerodostojno svjedocenje, niti je on ubio Murata (umro od staroasti) niti je Lazar bio car, nego knez kao i svi ostali knezovi. Lazar se poklonio novom sultanu Bajazitu i dao mu vlastitu kcerku za zenu kao znak odanosti. Marko kraljvic je dobio ćin byjukbaša i postao turski oficir i tacno se zna da je poginuo kao turski vojskovodja na Kavkazu. Itd.itd.itd. Eto to je razlika izmedju Ilijade koja je u Grckoj ostak ep i Vidovdana koji je kod nas postao istorija, a trebao bi biti ep kao i kod Grka.

  2. Безначајна битка у којој је убијен султан огромне Империје тада?лол Чуј умро од старости.хахаха
    Да ипак вјерујемо званичним изворима свјетске историје или не?
    https://www.britannica.com/biography/Murad-I
    Уосталом кога брига шта је она значила Турцима већ шта је значила Србима, то је ваљда битно.
    Такође не треба заборавити и да је Босна тог времена имала свог представника на КиМ Влатко Вуковић чије је лијево крило разбило Оманлијске редове, одатле и она вијест коју је Твртко први објавио у Европи да су Срби побједили на КиМ.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here