Vijesti Društvo Настале у тешким историјским околностима: Обиљежен Дан Војске РС и дервентских бригада...

Настале у тешким историјским околностима: Обиљежен Дан Војске РС и дервентских бригада – ФОТО

0

Дан Војске Републике Српске (12. мај) и Дан 27. Моторизоване бригаде и Осињске лакше пјешадијске бригаде (13. мај) обиљежени су данас у Дервенти служењем парастоса и полагањем вијенаца испред централног спомен-обиљежја погинулим борацима Војске Српске.

Предсједник Скупштине Општинске борачке организације Дервента Чедо Вујичић истакао је да су Војска Републике Српске и дервентске бригаде настале у историјским околностима које су биле наметнуте српском народу.

Одговорили смо изазову и спасили српски народ и територију и истовремено дали кључни допринос опстанку Републике Српске. Ти високи циљеви су врло скупи и плаћени су са 23.731 животом. Међу погинулим борцима њих 608 су из Дервенте или имају везу са овим градом, рекао је Вујичић.

Он је истакао да су Дервенчани поносни на улоге које су Војска Републике Српске и двије бригаде из Дервенте имале током одбрамбено-отаџбинског рата и да је њихов значај велики.

27. бригада је учествовала у борбама на свим ратиштима на подручју Републике Српске и давала кључни допринос у одбрани српског народа гдје год је опстанак био угрожен. Једна од најважнијих операција у којима је учествовала је пробијање коридора, али и ослобађања Дервенте, Брода, на теслићком ратишту, Средњој Босни, Власеници, у борбама за западно-крајишке општине, подсјетио је Вујичић.

Према његовим ријечима, 27. бригада је имала 438 погинулих бораца, 73 борца су страдала у другим околностима и 13 је нестало још увијек нису пронађени.

Осињска српска бригада настала је као израз потребе народа са јужног дијела општине да се заштити и одбрани од опасности која је у прољеће 1992. године била извјесно реална. Учествовала је у операцијама за ослобађање Дервенте, Брода, и још неким ратиштима, али је у прољеће 1994. године расформирана и људство је интегрисано у 27. Бригаду. Бригада је имала 104 погинула и више стотина рањених, рекао је Вујичић.

Кад је ријеч о положају и статусу припадника борачких категорија, породице погинулих, инвалиди и демобилисани борце дијеле судбину друштва.

Редовношћу исплате свих примања морамо да будемо задовољни, али не можемо да будемо задовољни износима неких примања. Поред бриге за породице погинулих и инвалиде, друштво би посебно више пажње морало да посвети демобилисаним борцима од којих је већина у озбиљним годинама, многи су болесни, а најбоље године живота потрошили су стварајући и бранећи Републику Српску, нагласио је.

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да се овогодишње обиљежавање одржава скромно, у околностима епидемије вируса корона, али да се то чини са пуно срца, душе и љубави на успомену на све драге људе којих данас нема.

Хвала велико и вјечна слава. Неки можда не би ни знали за шта су живот дали јер се кренуло 13. маја, а на јучерашњи дан је формирана Војска Републике Српске. Одбрањено је, направљено је, и на нама је некима да испоштујемо ту идеју очувања Републике Српске – да градимо здушно и поштено, колико је у ова времена могуће, рекао је Симић.

Симић је нагласио да се поноси Дервентом која данас стоји у Републици Српској на једном солидном и високом мјесту.

Вјечита захвалност драгим људима и њиховим породицама којима они засигурно највише недостају. Добро је да се његује обиљежавање, волио бих да је данас по обичају далеко већи број људи, међутим, ова ограничења то спречавају, али можемо и код куће урадити, сјетити се, рекао је Симић.

Вијенце испред спомен-обиљежја положили су начелник општине Дервента Милорад Симић, делегација општинске Борачке организације и Полицијске станице Дервента, те удружења грађана “Ветерани Републике Српске”, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Дервента, те делегације Борачких организација из Прњавора и Брода.

О ратном путу дервентских бригада

На почетку ратних догађаја 327. моторизована бригада била је једна од највећих јединица у Првом крајишком корпусу Војске Републике Српске. Формирана је у мају 1992. године, а на почетку ратног пута имала је око двије хиљаде војника и старјешина. Кроз бригаду је, током четири ратне године, прошло око пет хиљада бораца, а припадници су били углавном са подручја општина Дервента, Брод и Прњавор, али је било и бораца и из још десетак општина у Републици Српској. У саставу 327. бригаде дјеловала је и самостална чета „Меша Селимовић“, састављена од припадника бошњачког народа. Мобилизација бригаде, која је прије оснивања Војске Републике Српске, дјеловала у саставу 17. корпуса ЈНА, обављена је 5. октобра 1991. године, а прве ратне операције изводи крајем марта 1992. године. Највећи допринос током рата 327. бригада дала је у операцијама за ослобађање окупираних дијелова Посавине, ослобађању коридора, затим одбрани српског народа на подручју Теслића и Власенице, као и на многим другим мјестима гдје је Србима био угрожен опстанак. Током четири ратне године 438 бораца ове бригаде изгубило је животе и скоро сваки други припадник је рањен, а бригада је одликована орденом Карађорђеве звијезде.

Осињска бригада формирана је 9. фебруара 1992. године, као Осињски партизански одред, у чијем саставу су на почетку били борци са подручја Осињско-Сочаничког краја и околних села. Ова села, на почетку су, и хранила и облачила бригаду, односно осигуравала потпуно позадинско обезбјеђење. Одред је у бригаду преорганизован у мају 1992. године и по формацији је имао два батаљона са позадинским јединицама.Борци ове бригаде упорно су, све до 12. јуна, бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чолино брдо –Торине.

А онда су кренули у офанзивне акције и, заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада има пресудну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама играју врло важну улогу и у ослобађању Брода.Након избијања на ријеку Саву припадници осињске бригаде ангажовани су на добојском ратишту, а бригада је расформирана и интегрисана у 27. бригаду 1. марта 1994. године. Погинула су 104 борца, од чега 4 официра и 5 подофицира, а више од 600 бораца је рањено.Осињска бригада је 30. маја 1996. године одликована медаљом Петра Мркоњића.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here