Vijesti Društvo Нови сјај Старе цркве: Освећени и постављени крстови на обновљени храм –...

Нови сјај Старе цркве: Освећени и постављени крстови на обновљени храм – ФОТО

0
Фото: Епархија зворничко-тузланска

Јуче, на празник Светог мученика Талалеја, уприличено је освећење крстова на поново подигнутој Старој цркви.

Освећење крстова обавио епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење архимандрита Симеона, настојатеља манастира Доња Бишња и протојереја-ставрофора Радојице Ћетковића, архијерејског намјесника дервентског.

Данас се удостојисмо да осветимо крстове за ову цркву, подигнуте у част Пресвете Богородице, њених Благовести, који нас бране у вери нашој и утврђење су у нашој љубави и нади. Крст је симбол распећа, али и символ побједе и васкрсења, зато је у животу хришћанина све у знаку крста. Данашњи модерни, европски, човек је сишао са крста и питање је да ли иде путем спасења, рекао је епископ Фотије у својој бесједи.

>> Више о историјату Старе цркве прочитајте ОВДЈЕ.

Крстове на храму приложио је господин Стојан Николић.

Стара црква Успења Пресвете Богородице у Српској вароши грађена је у периоду од 1851. до 1855. године, преживјела је два свјетска рата, али је на Спасовдан 1992. године, за вријеме окупације припадника ХВО-а и Армије БиХ, сравњена до темеља минирањем.

Ипак, на радост многих вјерника прољетос је започела интензивна обнова богомоље (опширније ОВДЈЕ). Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.

Више фотографија са освећена крстова погледајте ОВДЈЕ.

Епархија зворничко-тузланска/Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here