Vijesti Najave i obavještenja ОБО Дервента организује путовање на обиљежавање 100 година од пробоја Солунског фронта

ОБО Дервента организује путовање на обиљежавање 100 година од пробоја Солунског фронта

0

Општинска борачка организација Дервенте организује посјету Солуну поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта.

Планом путовања предвиђен је полазак ка Грчкој 14. септембра у 16 часова, а сутрадан долазак у Поликастро, мјесто у коме се налази споменик савезничким војницима и гдје ће се одржати централна свечаност. У недјељу, 16. септембра, предвиђена посјета гробљу Зејтинлик и разговор са његовим чуварем Ђорђом Михаиловићем.

Цијена аранжмана, који укључује путовање високотуристичким аутобусом и смјештајем у виду полу-пансиона у хотелу са три звјездице, износи 189 марака. Све информације заинтересовани могу добити и на телефон 065 540 162.

Солунски фронт у Првом свјетском рату је настао као покушај Савезника да помогну Краљевини Србији у јесен 1915. против здруженог напада Немачког царства, Аустроугарске и Краљевине Бугарске. Експедиција је дошла прекасно да спречи пад Србије, али је на крају је створен стабилан фронт, који се простирао од албанске обале до реке Струме, у ком су се међународне савезничке снаге бориле са Централним силама. Великом савезничком офанзивом 15. септембра 1918. године дошло је до капитулације Бугарске и ослобођења Србије.

Погинули војници су сахрањени у склопу српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну и осталим српским војним гробљима у Македонији.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here