Vijesti Kultura i obrazovanje Одржана Светосавска академија у част првог српског просветитеља – ФОТО

Одржана Светосавска академија у част првог српског просветитеља – ФОТО

0

Светосавска омладинска заједница, у сарадњи са дервентским образовним установама, одржала је вечерас традиционалну Светосавску академију, на којом је пригодним програмом још једном одана почаст првосм српском просветитељу.

Част да ове године бесједу у част Растка (Саве) Немањића имао је јереј Љубиша Новић.

И ове године смо се окупили да прославимо дан посвећен просветитељу Светом Сави, заштитнику дјеце и омладине, свих нас окупљених око цркве Христове. Свети Сава, поред црквених и културних радова, оставио нам је у наслеђе да будемо добри људи и да чувамо цркву коју нам је даровао, поручио је Новић бројним гостима.

У богатом програму академије учествовали су ученици Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Вудућност“, основци “Николе Тесле“ и „19. априла“, те Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе. Сви они извели су неке од најљепших прича и стихова посвећених Сави, те показали своје друге вјештине.

Светосавској академији присуствовали су просвјетни радници, свештеници Српске православне цркве, руководство општине Дервента, директори основних и средњих школа и многи други.

Савиндан је празник Српске православне цркве и крсна слава школа а којим се обиљежава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског. Празнује се 27. јануара.

Фотографије Николе Кулаге.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here