Vijesti Društvo Освећен темељ Старе цркве: “Са љубављу обнављамо нашу светињу” – ФОТО

Освећен темељ Старе цркве: “Са љубављу обнављамо нашу светињу” – ФОТО

2
Фото: Никола Кулага

Многобројни вјерници, свештеници архијерејског намјесништва дервентског и други уважени гости присуствовали су данашњем освећењу темеља и крста комплекса Старе цркве у Поточанима. Oсвећење je служио његово преосвештенство епископ Фотије, а кум темеља цркве постао је Драго Наградић.

Након што је пензионисани протојереј-ставрофор Драган Каиновић подсјетио вјернике на историјат богомоље, изабран је кум темеља, а потом обављен и сам чин освећена.

Епископ Фотије поручио је вјерницима да је храм у изградњи, посвећен Благовестима, већ сада постаје мјесто славе Божије и окупљања народа.

Зато се молимо Богу за све задужбинаре који су се уградили у темеље ове цркве и све оне који мисле и даље помагати градњу храма до његовог завршетка. Молимо се Богу и за све оне који су те 1992. године порушили овај храм, за њих молимо и више, да им Бог подари покајање. Нама је припало да градимо, а то је боље од рушења, поручио је владика Фотије.

Кум темеља цркве Драго Наградић истакао је да постоји обавеза сваког хришћанина да одржи своју вјеру и подржи свој народ.

–  Ово кумство је мени награда и признање, а посебно је част бити кумом темеља спомен цркве коју су моје колеге, тадашњи угледни трговци, прије 170 година градили и од душманина тражили дозволу. Ми то данас прилазимо са љубављу да обновимо нашу светињу, јер ми смо сви црква, поручио је Наградић.

Као предсједник Грађевинског одбора Наградић је најавио скори почетак зидања цркве, након што је у првој фази саливен темељ и реконструисан звоник до извођења фасадних радова.

Чином освећења завршена је прва фаза радова на обнављању комплекса Старе цркве, истакао је свештеник Илија Јовић. Иако планирана у овој фази, изградња мртвачнице обавиће се у договору са локалном заједницом.

Ми смо предузели организационе кораке да би смо наставили даљу изградњу храма. Надамо се и вјерујемо да ћемо успјети до краја године да храм озидамо и на неки начин покријемо, казао је Јовић, додајући да постоје обећања министарства са нивоа БиХ за помоћ наставку градње.

Подсјећамо, Стара црква Успења Пресвете Богородице је грађена у периоду од 1851. до 1855. године, након што су се тадашњи угледни Срби успјели изборити се са свим препрекама и добити одобрење султана Абдула Хамида другог за градњу православне богомоље. Након турског, аустроугарског и усташког зулума, црква је минирана у јутарњим часовима на Спасовдан 1992. године, док је Дервента била под контролом припадника ХВО-а и Армије БиХ.

Фото-галерија Николе Кулаге:

Дервента Кафе

 

2 KOMENTARI

    • Болест обновити стару цркву стару скоро 200 година испред које је одржан први вашар у Дервенти и која саткана у историју града Дервенте?Није било оваквих коментара када се обнављала џамија ко зна која по реду или католичка црква.То говори више о вама,истим нељудима који су рушили Богомоље а не о нама.Колико год нас убијали,радили геноцид над српским народом у два Велика рата,ми смо све јачи и сваки пут ал сваки пут се уздигнемо још јачи него смо били још од када сте наше претке без метка бацали у јаме.Колико год данас измишљали неку вашу “новокомпоновану бошњачку” пирамиде Босне историју траг историје од краља Драгутина па до данас се не може сакрити док год живи и дише и један Србин у БИХ.Поздрав добрим људима и честитке за обнаваљање старе православне градске цркве.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here