Vijesti Društvo Почело обнављање Старе цркве

Почело обнављање Старе цркве

0

Данас је започело копање темеља за изградњу новог православног храма у Српској вароши, чиме је и званично започело обнављање Старе цркве, миниране на Спасовдан 1992. године, за вријеме окупације припадника ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Свештеник Илија Јовић објелоданио је на 26. годишњици од рушења Старе цркве да ће се у првој фази поставити темељ, обновити звоник у изворном облику, све до постављања фасаде, те ће се уредити мртвачница и палионица свијећа. План је да се поменути радови изведу до краја године.

Нови храм биће посвећен Благовестима, празнику који се светкује 7. априла, када је архангел Гаврил јавио Богородици да ће зачети и родити сина Божијег.

Радови на реконструкцији храма отпочели су раније откопавањем остатака темеља Старе цркве, који ће, према инструкцијама Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, бити конзервисани и сачувани од даљег пропадња.

Изворни храм који се налазио на овом мјесту, саграђен је у периоду 1851 до 1855. године.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here