Vijesti Društvo Православни вјерници из Дервенте посјетили светиње у Румунији

Православни вјерници из Дервенте посјетили светиње у Румунији

0

Православни вјерници из Дервенте, предвођени протојерејем Илијом Јовићем, боравили су на шестодневном поклоничком путовању светињама Румуније. Поклонили су се моштима Свете Петке у Јашију, гдје се мошти ове светитељке налазе од 1641. године.

Путовање је започето 3. септембра, а вјерници су посјетили и манастир Немц у срцу Карпата, са црквом Светог Георгија у којој се налази и чудотворна икона овог светитеља, потом манастир Сихастрију, са црквом посвећеном Светој Теодори, келију старца Клеопе, као и гробове стараца Клеопе и Пајсија, те манастиру Секу са црквом посвећеном Светом Јовану Крститељу.

Наше поклоничко путовање наставили смо потом даље ка крајњој дестинацији Јаши, основном циљу поклоничког путовања. Поучени причама о чудима светитељке и догађајима нашег водича Арсенија нисмо ни осјетили напоре пута препуног серпентина преко предивних зелених Карпата. Фасцинирани прелијепом црквом посвећеној Светој Петки, једва смо дочекали да се поклонимо моштима светитељке, том непресушном духовном извору за православни народ. Светитељка која тјеши ожалошћене и невољне, дочекала нас је као своје. Непрекидне колоне вјерника смјењују се поред кивота Свете Петке. Ту емоције прораде код сваког вјерника, а сузе крену и очи засијају од усхићења и благодати. Поред моштију Свете Петке смјештен је и кивот Светог Јосифа. Наша поклоничка група присуствовала је свим богослужењима и причешћивала се на свим литургијама. Посебна част за све нас била је Литургија у цркви Свете Петке на којој је саслуживао наш прота Илија са румунским свештенством, навела је Радмила Велимир за интернет сајт Епархије зворничко тузланске.

У Јашију су посјетили и цркву Светог Нектарија са моштима многих светитеља и цркву Светог Николе, најстарију у Јашију, која потиче из 15. вијека.

Иначе, у тим мјету постоји 115 цркава и свака црква има своју специфичну историју по којој се међусобно разликују.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here