Vijesti Društvo Православни вјерници у Дервенти дочекују најрадоснији хришћански празник – ФОТО

Православни вјерници у Дервенти дочекују најрадоснији хришћански празник – ФОТО

0
Саборни храм Успења Пресвете Богородице

Вечерњим богослужењем у православним храмовима, те освећењем и налагањем бадњака, вечерас је у Дервенти прослављен Бадњи дан.

Више стотина вјерника похрлило је и у Саборни храм Успења Пресвете Богородице, дан уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића.

Божић је почетак нашега спасења и то је тренутак када је Бог одлучио да постане човјек. То је највећа истина хришћанске вјере, уз Васкрсење. Наша вјера је богооткривена, јер се Бог открио човјеку и постао је човјек, не анђео, ни било шта друго. Међу српским народом Бадње вече је посебно јер се тада у црквама окупи највећи број вјерника, иако су и Божић и Васкрс већи празници. Вјерницима бих пожелио благовољење, да поштују своју традицију и обичаје, као и туђе, поручио је вјерницима протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић.

Он је овом приликом позвао православне, али и све друге вјернике, на молебан и окупљање са циљем давања подршке Српској православној цркви у Црног Гори због усвајања Закона о слободи вјероисповести којим се омогућава да имовина буде одузета од вјерских заједница.

Част да наложи бадњак у највећем православном храму наше општине имао је начелник општине Милорад Симић.

–  У овим свечаним тренуцима на ум нам надолазе стихови “слава на висини Богу, на земљи мир, међу људима добра воља…”, а тако би требало бити читаве године. Треба да праштамо једни другима, да себи и другима пожелимо добро и да нас то одржава из године у годину, рекао је Симић овом приликом.

>> Фотографије Бадњег дана погледајте ОВДЈЕ.

И ове године православни домаћини су од раног јутра испуњавали божићне обичаје. Прије изласка сунца кренули су у сјечу бадњака, који су потом унијели у домове и окупили породицу, уз посну трпезу.

Из бројних дервентских села организована је поворка бадњака према платоу код ТЦ “Миленијум”, одакле су наставили пут ка градским и приградским насељима.

У 5 часова ујутро у Саборном храму Успења Пресвете Богородице одржаће се и божићна литургија.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here