Vijesti Kultura i obrazovanje Поетска чар инспирисана дјецом: Представљена награђивана збирка пјесама Јелене Глишић

Поетска чар инспирисана дјецом: Представљена награђивана збирка пјесама Јелене Глишић

0

У Центру за културу синоћ је одржана врло успјешна промоција награђиване збирке пјесама “Кад ја лупим шаком о сто” Јелене Глишић, која садржи 32 пјесме намијењене првенствено дјеци.

Јелена Глишић је рођена Дервенћанка која живи и ствара у Бањој Луци. Иза ње су већ четири збирке пјесама за дјецу, а њене стихове ученици већ рецитују на такмичењима. Пјесме су јој заступљене у бројним књижевним часописима и антологијама, превођене су на руски и мађарски језик, а добитник је и неколико награда и признања.

Своје пјесничке почетке везује за основну школу, напомињујући да то ипак нису биле пјесме за дјецу, “него пјесме које је писало дијете”. Поетско стваралаштво настављено је потом након одласка на студије.

Ту сам дубље дошла у додир са књижевношћу уопште и пронашла нову инспирацију, а од тада нисам престајала ни да пишем. Све сфере мог рада су биле повезане са дјецом, а како је то и мој животни позив као професора разредне наставе, мислим да из тог произилази осјећај за писање дјечије поезије. Ипак, треба напоменути да ове године припремам и збирку пјесама и приче за одрасле, каже млада пјесникиња.

Њене пјесме већ сада су прихваћење код најмлађих, али и код критике, па не чуди да је синоћ представљена збирка већ добила награду „Станко Ракита“ за најбољу књигу из области књижевности за дјецу за 2020. годину за књигу.

Награда ми је веома важна и драга јер носи име једног пјесника и учитеља чије сам пјесме и ја радо читала и радо обрађивала када сам радила у школи са дјецом. Још као студент 2012. године сам објавила прву збирку “Моја прва дјечија књига”, потом је 2017. године објављена збирка “Вјетрић несташко”, а претпрошле године је објављена збирка “Кад ја лупим шаком о сто”, подсјећа Глишићева.

Прошле године свјетло дана угледала је “Чаробна књига”, за коју ауторка каже да је другачија од од осталих.

Ради о интерактивној књизи која је намијењена најмлађој публици. Веома су важна искуства која сам стекла са дјецом у различитим облицима, како кроз рад у дому за незбринуту дјецу, тако и рад у школама и дјечијем позористу. Сва искуства су сакупљена и прожета у оно што радим, истиче.

Поред збирки пјесама и прича које припрема за одрасле, у припреми је и лирска бајка о змају Добриши састављена од 84 строфе.

Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске и рецензент њене двије књиге пјесама, нагласио је да се ради о већ сада формираном пјеснику чије пјесме имају вишеслојну причу.

Јеленина поезија је значајна јер поред римовања она изванредно пише пјесме, а издваја се дијалошка пјесничка формација, два субјекта који говоре, а све то је тако прецизно упаковано и погођено оно што жели рећи без сувишних елемената. Драго ми је што Јелена није скрибоман, већ држи висок квалитет својих радова, јер она нас води кроз радњу пјесме и унутар те радње направи један фантастичан заокрет, описује Јеленин опус Бјелошевић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here