Vijesti Društvo Преображење Господње прослављено у дервентском Новом насељу – ФОТО

Преображење Господње прослављено у дервентском Новом насељу – ФОТО

0

Предславничко расположење прије прославе Преображења, славе храма у Новом насељу, започело је вечерњом молитвом уочи великог хришћанског празника, којом је началствовао протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Далибора Ђекића и протојереја Зорана Станића. Након службе усљедило је и дружење окупљених вјерника.

Литургујско сабрање на дан празника почело је у девет часова, а служили су свештеници протојереј Јован Максимовић, протојереј Драган Максимовић, протојереј Зоран Станић, протојереј Бојан Митрић, протонамјсеник Алекса Куђељић, протонамјесник Синиша Максимовић, те јереј Данијел Николић.

Нарочито надахнуто проповједао је отац Јован парох први козлучки, прво поучивши о значају и смислу празника, затим упућујћи присутне на кључне моменте јеванђељске приче о догађају Преображења и позивајући их да и сами открију радост сусрета са Господом и пребивања у њеоговој близини.

Славски колач и кољиво припремили су кумови Раденко и Јелена Пашалић, а литијски опход завршен је освећењем грожђа, што је скоро у једнакој мјери обрадовало и малишане, али и оне нешто старије.

И ове године спремање трпезе је препуштено парохијанкама које су биле у могућности да у својим домовима одвоје дио намирница за славску трпезу. Специјалитети су пристизали од раних јутарњих сати, па су на сам празник опет жене биле те које прве стижу и објављују радост. Умјетничкидио програма водила је госпођа Далиборка Малешевић у којем је највише интересовања привукао наступ пјевачке групе СКУД-а Дервента.

Славско окупљање је завршено раскошном и разноврсном трпезом, на којој су били заступљени зачини скоро свих крајева Крајине, Херцеговине и Посавине, будући да се Новом насељу обичаји и традиција старог краја брижно чувају.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here