Vijesti Politika Радно и свечано у Општинској борачкој организацији поводом Митровдана

Радно и свечано у Општинској борачкој организацији поводом Митровдана

0

Општинска борачка организација Дервента прославила је синоћ у Центру за културу крсну славу Војске Републике Српске – светог великомученика Димитрија.

Свечаности је претходила прва радна сједница новог сазива Скупштине организације, која је конституисана прије неколико мјесеци, а на којој су усвојени извјештаји о раду и финансијском пословању у претходном периоду и утврђене смјернице за израду програма рада за 2020. годину. Утврђен је и Нацрт одлуке о начину одржавања комеморативних скупова посвећених страдалим борцима на подручју општине.

Предсједник Борачке организације Дервента Чедо Вујичић истакао је да на подручју општине живи 4.001 категоризовани борац, од којих је више од половине у првој и другој категорији.

Нажалост,у периоду од претходне године имамо 64 борца мање, што значи да популација стари и полако нестаје. У наредном периоду свакако морамо радити на подизању стандарда борачких категорија. Сарадња са локалном заједницом је на високом нивоу. Осим средстава која се издвајају за рад Општинске борачке организације ,локална заједница обезбјеђује средства за рад и других организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, а један дио се даје породицама борачких категорија кроз Одсјек за борачко-инвалидску заштиту општинске управе, рекао је Вујичић, те подсјетио да је Влада РС у 2018. години по основу инвалиднина и борачког додатка уплатила скоро пет милиона марака припадницима борачких категорија на подручју општине Дервента што говори да су људи на подручју општине заиста много страдали и да је много корисника тих права.

Он је такође истакао да је један од приоритетних задатака организације борба за побољшање стандарда припадника борачких категорија.

Начелник општине Милорад Симић је честитао славу свим борцима, те истакао да Општинска борачка организација прославља славу ваљано и достојанствено.

Уз дужно поштовање треба да поменемо породице које су овдје и увијек када одајемо почаст страдалима. За њихове душе треба да превазиђемо различитости. Рекли бисмо скоро да је та несрећа била давно али ране су скоро па свјеже, рекао је начелник.

Да је сарадња организације и локалне власти добра потврдио је и шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Станиша Микеревић који је истакао да је развијен један партнерски однос јер се финансирају сва удружења из области борачко-инвалидске заштите која заједно са Одсјеком реализују бројне активности и пројекте.

Славској свечаности присуствовали су чланови Општинске борачке организације, ратни команданти, чланови организација проистеклих из протеклог рата, представници локалне заједнице и посланик у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here