Vijesti Društvo Велика Сочаница: Епископ Фотије служио свету литургију – ФОТО

Велика Сочаница: Епископ Фотије служио свету литургију – ФОТО

0

Шесте недјеље по празнику Духови (8. јул), његово Преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење архијерејског намјесника зворничког протојереја-ставрофора Видоја Лукићa, архијерејског намјесника дервентског протојереја-ставрофора Радојице Ћетковићa и јереја Љубише Новићa, те протођакона Славољуба Милошевићa и ђакона Илије Пантићa, служио је свету архијересјку литургију у храму Вазнесења Господњег у Великој Сочаници.

Током литургије, владика Фотије у чин свештеника рукоположио је ђакона Илију Пантићa из Зворника, а у чин ђакона ипођакона Дарка Алексићa из Бијељине, док су многобројни вјернци приступили причешћу.

Епископ Фотије, у пригодној бесједи, поучио је новорукоположене пастире о животу и раду свештенослужитеља на њиви Господњој, а вјерном народу говорио о духовном значају свете тајне рукоположења, која је обављена овога дана.

Оврнуо се и на мученичко страдање српског народа у минулим ратовима, сагледавајући српски народ као мученички због Христа, а имајући за примјере ликове Светог Саве, кнеза Лазара и других светих угодника и мученика.

Након литургије уприличена је свечана трпеза љубави у просторијама парохијског дома.

Том приликом се надлежни свештеник протојереј-ставрофор Славољуб Тривић захвалио епископу Фотију јер је нашао вријеме да посјети Парохију сочаничку, те да са народом подијели духовну и празничну радост.

Прота Славољуб захвалио се владици и на дивним архипастирским рјечима које је упутио вјерном народу у својој бесједи на литургији и пожелио му је дуг живот у здрављу и Божијем благослову, а на трону богомспасаване Епархије зворничко-тузланске. Новорукоположеним свештенослужитељима олтара Господњег је пожелио да у страху Божијем носе благи јарам Христов, како је то и сам владика у својој бесједи рекао.

У име парохијана Велике Сочанице, владици Фотију обратио се Драгислав Зарић, који му је уручио поклон на молитвено сјећање – Панагију и Напрсни Крст.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here